03 юли 2022, неделя

3 Неделя след Петдесетница. Св. мчк Иакинт. Събор на св. Доростолски мъченици. Гл. 2, утр.ев. 3, ап. Рим. 5:1-10 (с. 85), лит. ев. Мт 6:22-33
church

Енорията при Руския храм-подворие в София изпрати своя предстоятел архим. Филип (Василцев)

| Автор: Българска Патриаршия

Енорията при Руския храм-подворие в София изпрати своя предстоятел архим. Филип (Василцев)

С възгласи „достоен”, многолетствие и ръкопляскания енорията при храма-подворие на Руската православна църква в София изпрати своя предстоятел Негово Високопреподобие архим. Филип (Василцев) на Неделя Кръстопоклонна. След седем години служение в България като представител на Московския и на цяла Русия патриарх при Българската патриаршия и предстоятел на Руския храм-подворие „Св. Николай Мирликийски” отец Филип поема ново служение, възложено му от свещеноначалието, като настоятел на Подворието на Руската православна църква в гр. Бейрут, Ливан и храм „Св. Георги Победоносец”.

След Литургията и молебена с водосвет, оглавен от архим. Филип, секретарят на подворието йеромонах Зотик Гаевски говори от името на свещенослужителите, служителите и енориашите при храма-подворие и като припомни, че в центъра на столицата на католическия свят – Рим архим. Филип, по време на служението си там, е съградил величествения руски православен храм „Св. Екатерина”, каза, че тук в София негово дело са два храма - изцяло обновения отвън и отвътре Руски храм „Св. Николай”, но и неръкотворния „храм” от тази сплотена около него жива православна енория, която сега скърби за своя любим пастир. Отец Зотик изтъкна, че няма да е никак пресилено, ако кажем, че за тези седем години служение в България архим. Филип направи за Руското подворие, толкова, колкото е направено за последните 100 години. Отец Филип, като изрази разбирането си, че сам не би успял в нищо, благодари на всеки, дал своя принос в делата на подворието и поиска прошка, ако с нещо сторено или несторено от него поради човешката си немощ е наскърбил някого.

Отец Филип понесе с мъжество, с търпение и кротост интригите и откритите гонения, с които беше посрещнат в страната ни и постепенно си спечели уважението и любовта на стотици българи: архиереи, свещенство, монаси и миряни. Българският патриарх, митрополитите от Светия Синод, епископи на БПЦ и свещеници от София и страната бяха чести гости в Руското подворие при съслужения по различни поводи и в братско, в Христа, общение. Той от своя страна неизменно участваше във всички по-значими събития за БПЦ и беше чест гост в различни епархии на БПЦ. Десетки архиереи, свещенослужители и миряни от Руската православна църква, със съдействието на подворието, посетиха България и се запознаха с православните ѝ светини. Активирането на поклонничеството в Православна България от руска страна беше сред приоритетите на архим. Филип.

Съвместно с Българската православна църква Руското подворие под ръководството на своя предстоятел, организира възпоменателни празненства по повод 65-годишнината от кончината на архиепископ Серафим (Соболев - 1881-1950), чийто гроб се намира в криптата на храма (2015 г) и 135 г. от рождението му (2016 г.); 60 години подворие на Московската патриаршия в София (2012 г.) и 100 години от освещаването на Руската църква в София (2014 г.), при честването на които в съвместните богослужения и научни форуми взеха участие архиереи на РПЦ и БПЦ, а след интронизацията си през 2013 г. и лично Негово Светейшество Българският патриарх Неофит.

Беше осъществен цялостен ремонт на 100-годишния храм-подворие: на покрива, камбанарията и външната фасада, почистване на уникалните стенописи и реставрация на иконостаса в храма, обновление на криптата с гроба на св. Серафим Софийски и канцелариите на подворието, на канаскиите и околохрамовото пространство. Основен ремонт бе извършен и на храм "Св. Пантелеймон" в кв. "Княжево", построен в началото на 20 век от руските белоемигранти и военноинвалиди.

По повод 100-годишнината на храма-подворие, по решение на Светия Синод на БПЦ и за особени заслуги към Църквата, архимандрит Филип бе отличен с орден "Св. Св. Кирил и Методий" 2- ра степен връчен му лично от предстоятеля на БПЦ патриарх Неофит. По време на тържествата за юбилея Светейшият Български патриарх Неофит, като нарече руски храм „Свети Николай“ „знаково място за молитва и духовно утешение”, каза: „В този тържествен ден бихме искали да благодарим на настоятеля на храма-подворие Негово Високопреподобие архим. Филип за усърдните му трудове по възвръщането благолепието на този свят храм и за преуспяването на духовния живот в него, както и за топлото му и братолюбиво отношение към архиереите и свещенослужителите на БПЦ.”

Под ръководството на отец Филип Руското подворие в София издаде: „Жизнеописание на архиепископ Серафим Соболев” с автор Андрей Кострюков – на български и руски език – 2011 г., „Тайнството на вярата” на митрополит Иларион Алфеев – 2014 г., двутомника „Сборник неделни и празнични проповеди на съвременни руски проповедници”, съставителство и превод на прот. Йоан Карамихалев – 2014 г., „Руската църква в София” на Олга Решетникова 2014 г., „Преподобни Сергий Радонежски Чудотворец” по повод 700 годишнината от рождението на светеца, съставен от прот. Кирил Попов - 2014 г., сборника „Русия-България – Символи на духовното единство” – 2015 г., „Светител Серафим, архиепископ Богучарски, Софийски Чудотворец”, житие, аскетически поучения и проповеди – 2016 г., „Петдесет избрани проповеди на митрополит Иларион Алфеев по случай 50-годишнината от рождението му”, съставителство и превод прот. Йоан Карамихалев, както и сборника с Великопостни проповеди на Руския патриарх Кирил „Тайната на покаянието” – 2016 г. и „Мисли за всеки ден от годината” на патриарх Кирил – 2018 г. Бяха издадени и два компакдиска с изпълнения на църковния хор при храма – 2014 и 2016 г., който радва публиката с изпълненията си в поредица концерти и участия в страната и зад граница.

Руското подворие в София стана съорганизатор на тържественото пренасяне в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски” на дарената от РПЦ на БПЦ частица от мощите на св. Серафим Саровски; на пренасянето за поклонение в България на мощите на св. Пантелеймон от едноименния Светогорския манастир и копие на чудотворната икона на свети Пантелеймон от манастира „Ксенофонт“, която остана в софийския храм „Св. Пантелеймон”; на мощите на друг светец-лечител св. Лука Войно-Ясенецки, които РПЦ дари на БПЦ и на много други съвместни инициативи, укрепили още повече единството между двете сестри православни църкви - Българската и Руската.

Но безспорно най-забележителното дело от служението на архимандрит Филип (Василцев) ¬като предстоятел на храм “Св. Николай Мирликийски” ¬- Подворие на Московския и на цяла Русия патриарх в София, ще остане съвместната канонизация от Руската и Българската православна църква на св. Серафим Софийски Чудотворец. Процесът по канонизацията на почитания от българския народ Божи угодник започна още с пристигането на отец Филип с допълнителни проучвания на живота, делото и трудовете на архиепископ Серафим и със събирането на свидетелства за чудесата, станали по неговото застъпничество пред Бога. Безпрецедентно съвместната комисия на двете църкви заседава на 3 и 4 декември 2015 г. в София, а окончателното решение за канонизацията за Руската православна църква бе взето на 3 февруари 2016 г. на Архиерейския събор на РПЦ в храма „Христос Спасител” в Москва, в заседанието на който участваха и представители на БПЦ, а за Българската православна църква, решението бе взето на заседание на Светия Синод на БПЦ-БП на 5 февруари 2016 г. Съвместното прославление на светеца бе извършено на 26 февруари 2016 г. в катедралния храм „Св. Александър Невски“ в София и на 8 март 2016 г. от Руския и Българския Патриарси в московския Покровски манастир.

Архим. Филип отпътува от България на 16 март съпроводен до летището от своите досегашни сътрудници при Подворието. По застъпничеството на св. Серафим Софийски Чудотворец, на св. Николай Мирликийски, св. вмчк Георги и на всички светии Бог да дарява дългоденствие и благодатно плодоносно служение на отец Филип в новото му назначение и за полза на Църквата Христова и новоповерените му пасоми!

Текст: Александра Карамипалева Снимки: Подворие на РПЦ у нас