15 юни 2024, събота

Св. прор. Амос. Св. мчк Исихий Доростолски. Св. Ефрем, патр. Сръбски, българин
church

Еньовден в Кърджали

| Автор: Пловдивска митрополия

8.jpg

  На 24 юни, когато честваме Рождението на Св. Йоан, Кръстител и Предтеча на нашия Господ Иисус Христос, с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, Знеполският епископ Арсений - викарий на митрополита, възглави архиерейска света Литургия в средновековния манастир "Св. Йоан Предтеча" в гр. Кърджали.

В съслужение с него бяха: ставрофорен свещеноиконом Тодор Хаджиев – протосингел на Пловдивска митрополия, свещеноиконом Деян Стоенчев - духовен надзорник, ставрофорен свещеноиконом Георги Тодев – архиерейски наместник на Хасковска духовна околия, свещеноиконом Николай Величков - председател на храма и архиерейски наместник на Ивайловградска духовна околия, митрополитските протодякон Илиян Александров и дякон Ангел Ангелов.

Литургичните песнопения изпълни  митрополитският хор „Св. ап. Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев.

Много благочестиви християни дойдоха в този празничен ден да съучастват с молитви в благодатта на светата Литургия и да се поклонят с душа и сърце на светите мощи на Кръстителя и Предтечата на Нашия Господ, както и на мощите на света великомъченица Варвара, които от няколко дни се съхраняват в светата обител.

Богомолците, изпълнили средновековната света обител на гр. Кърджали, с едно сърце и едни уста изповядаха „Символа на вярата” и казаха Господнята молитва „Отче наш”. Мнозина от тях пристъпиха към Светите Тайни Христови.

По време на причастния канон свещеноиконом Деян Стоенчев прочете проповед за празника.
В края на св. Литургия Знеполският епископ Арсений преподаде архипастирския благослов на Високопреосвещения митрополит Николай и се обърна към боголюбивите християни със слово за свети Йоан Кръстител.

Духовният празник завърши с многолетствие, провъзгласено от протодякон Илиян Александров. 

Снимки