28 януари 2023, събота

Преп. Ефрем Сириец. Св. Исаак Сириец, еп. Ниневийски. Преп. Паладий Пустинник ◑
church

Епископ Поликарп благослови началото на 12-тото издание на Турлашкия събор в с. Чупрене

| Автор: Видинска митрополия

Епископ Поликарп благослови началото на 12-тото издание на Турлашкия събор в с. Чупрене

На 9 юни, в село Чупрене започна дванайстото издание на Турлашки фолклорен събор, под надслов: „Када кум прасе и ти вречу”.

Съборът ще продължи до 11 юни, неделя, като в него ще участват самодейни състави от селищата на етнографската група „торлаци“, която живее от двете страни на българо-сръбската граница, състави от Румъния и видинския регион. На сцената ще излязат над 2000 изпълнители.

Целта на фолклорния събор е да покаже и запази турлашкото фолклорно наследство, което се отличава по носиите, песните, танците и говора.

За надслов е избран един израз от турлашкия диалект – „Када кум прасе – и ти вречу”, който означава, че всичко трябва да се върши веднага, а не да се отлага за в бъдеще. Когато на сватбата кумът обещае на младоженците прасе, ти веднага донеси чувал да си го вземеш, е смисълът на турлашкия израз.

Водосветът за благословено начало на празника, с който всяка година започва фолклорни събор, отслужи Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, който след това поздрави г-н Ваньо Костин, кмет на Чупрене, гостите от Видин, от съседните населени места, както и от Германия, Румъния и Сърбия от името на Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан.

В молитвата съслужиха Негово Високопреподобие архимандрит Нифонт, от Боровишкия манастир „Св. Троица“ и енорийски свещеник на Чупрене, и Негово Високо Благоговейнство иконом Рафаил Ангелов, архиерейски наместник на Белоградчишка духовна околия.

След тържественото откриване на събора, и празничните слова от г-жа Албена Георгиева, областен управител на Видин, гостите от Германия, Румъния и Сърбия, започнаха музикалната програма, за радост на жителите на селото и неговите гости.

За повече снимки посетете http://bit.ly/2r3lgHq

Текст и снимки: архимандрит Евтимий