05 юни 2023, понеделник

Свети Дух. Св. свщмчк Доротей, еп. Тирски. Преп. Петър Корицки (Тип. с. 477)
church

Фестивал на църковната музика в град Габрово

| Автор: Великотърновска митрополия

На празничната вечерня

На 10 и 11 октомври в град Габрово за седми пореден път се проведе традиционният фестивал на църковната музика, който се организира по повод духовния празник на града - Св. Петка Търновска. Организатори на събитието бяха Министерството на културата, Община - Габрово, Архиерейското наместничество и Народно читалище „Габрово" .

Първата фестивална вечер беше проведена в препълнения с богомолци храм „Света Троица". В своето слово при откриването на събитието ставрофорният свещеноиконом Минчо Илиев подчерта радостта си от наложилата се традиция на духовно общение между хоровите изпълнители и гостите и благодари на всички, които допринесоха за добрата организация и подкрепиха тази инициатива.

След края на възкресно-празничната служба бяха изпълнени песнопения от младежката формация на Хора на момчетата от София, хор „Св. Йоан Дамаскин" от гр. Казанлък, ансамбъл "In Time" от гр. Могильов, Беларус; букурещкия хор "Nihil Sine Deo" ("Нищо без Бога") от Румъния и народен хор от град Катерини, Гърция.

На 11 октомври сутринта беларуският хор взе участие в св. Литургия, отслужена в храм „Света Троица”, а румънският хор изпълни песнопения по време на богослужението в храм „Успение Богородично”, гр. Габрово. Радостта на богомолците беше двойна, защото освен великолепните песнопения в службата взе участие българският свещеник в Букурещ иконом Петър Тотев.

Вечерта на 12 октомври в художествената галерия "Христо Цокев" в града се проведе втората вечер на фестивала под наслов „Тебе поем, Господи”. В нея участие взеха Хорът на учителките, гр. Добрич, могильовският ансамбъл "In Time", хорът от Румъния "Nihil Sine Deo", народен хор от Гърция, хор "Проф. Васил Арнаудов" от град Русе, с участието на Габровския камерен оркестър.

Гости на фестивалната вечер бяха Негово Високопреосвещенство Великотърновският митрополит Григорий, който е и председател на инициативния комитет за провеждането на събитието, зам.-кметът на град Габрово – д-р Нели Савчева, общественици и много гости.

Митрополит Григорий закри Седмия фестивал на църковната музика, като благодари на участниците, дарителите и на всички, спомогнали да се осъществи това дело. С многолетствие, изпълнено от всички хорове, приключи това духовно тържество и с пожелания за нови срещи на осмия фестивал на църковната музика.

Озвучаване: Владислав Трифонов

Прикачени файлове

Габрово [2.57MB]