20 април 2024, събота

* Акатистна събота. Чудотворна икона „Златна ябълка”. Преп. Теодор Трихина. Св. ап. Закхей. Св. Николай (Жички) (Злат. лит.) (Тип. с. 440)
church

Фестивалният директор Дафинка Станева за Международния фестивал за православна музика „Св. Богородица – Достойно есть“

| Автор: Весела Игнатова

Г-жа Дафинка Станева при откриването на осмото издание на фестивала

Малко са хората, които знаят с колко много трудности и проблеми трябва да се справи главният организатор на едно събитие. Колко неща трябва да предвиди, подреди и разпредели онзи, който е поел отговорността да реализира една идея. И колкото по-мащабно е мероприятието, толкова по-голяма е сложността да се направи организация, която да доведе до добрия резултат. Отдавна на Запад и сравнително отскоро у нас за този главно интелектуален труд са създадени цели фирми за логистика (така се нарича този вид организационен труд), които все повече се популяризират и у нас, но често тази дейност се изпълнява и ръководи от един единствен човек. Такъв един човек е фестивалният директор на Международния фестивал за православна музика „Св. Богородица – Достойно есть“, гр. Поморие.

За осмото издание на музикалния форум, който вече се превърна в църковно-музикалното събитие на годината, в крайморския град дойдоха над 1500 християни от седем страни.

За напрегнатите месеци на координация, за трудностите и проблемите, с които се сблъсква основният организатор на международния форум, разговарям с фестивалния директор г-жа Дафинка Станева, главен експерт в отдел “Туризъм” на Община Поморие.

- Г-жо Станева, с какво осмото издание на фестивала за църковна музика музика „Св. Богородица – Достойно есть“ се различава от всички предишни и коя бе основната трудност при организирането му?

- Тази година имаме най-голям брой участници във фестивала, предимно от чужбина. Досега от страни като Румъния, Молдова, Беларус, Украйна сме имали като участници само по един хор, а тази година са много повече.През изминалите години броят на певците бе достигнал до 720 човека, а тази те са 1240.

- Всичко това е свързано с много средства. Как съумявате да са справите, като се има предвид световната финансова криза, а зная, че и бюджетът ви е наполовина намален?

- Наистина е много трудно в днешно време... Например - имахме предвидени осем състава участници от Беларус, но тяхната хиперинфлация им попречи да дойдат. Но обстановката, обслужването, самият православен фестивал, който носи вдъхновение и уважение към православната музика - това е довело хората въпреки финансовата криза.

- Имате ли финансова подкрепа от други институции?

- Досега Общината сама се е справяла. Само през миналата година получихме финансова подкрепа от Министерството на културата. В скоро време ще започнем подготовката на голям проект, с който да кандидатстваме за финансиране, като се надяваме да обезпечим следващите две години и да подготвим десетото юбилейно издание.

- В какво виждате най-основния проблем при подготовката и какви са трудностите при организирането на форума?

- Най-вече в недобрата координация между отделните певчески формации, селективната комисия и ние - община Поморие, като домакини. Хоровете подават документи в един вид до комисията. След одобрението им представят броя участници, за които ние се подготвяме, но често след това се оказва, че има разлика. При настаняването това ни затруднява… Иначе имаме достатъчно добра база, условията са добри, работим с всички хотелиери в района, като сме сключили споразумение с тях. Те всички разбират, че това е важно мероприятие за общината. Присъствието и движението на толкова хора в града осезателно се почувства веднага - по улиците, ресторантите, магазините.

- Как местните хора, жителите на Поморие, приемат фестивала?

- С голяма радост и сърдечност... и с гордост, тъй като сме единствените в България, които правим подобно нещо. Имахме идея да направим верига от концерти и в други близки градове, но председателят на селекционната ни комисия доц. Димитър Димитров се разболя и нямахме време и възможност да го осъществим.

- Вие сте фестивален директор от първата година. Мислите ли, че форумът придобива все по-голям авторитет?

- Това със сигурност може да се каже. Особено тази година. Хоровете са на много високо ниво и фестивалните им изпълнения го доказват. Сред диригентите, които са с висше музикално образование, има и автори на църковна музика. Усеща се и едно вътрешно съревнование между певческите формации, желание да покажат най- доброто от себе си и да участват колкото се може повече в открити сцени и богослужения. Има и хорове-патрони, които са от самото начало на фестивала и те са като визитна картичка за форума.

- С какво българският фестивал „Света Богородица - Достойно есть“ привлича чуждестранните изпълнители?

- От една страна, Поморие е една чудесна туристическа дестинация за чужденците със спокойствието на града, слънцето, уюта... а от друга - добрата работа на организационния секретариат, самите инициатори Елица Христова и Георги Попов, които са превърнали всички в свои приятели и най-вече усещането за единство в православната Христова вяра, която събира различни народи от разни краища на света тук в гр. Поморие, под купола на храма, посветен на Божията майка.

- Благодаря за отделеното време и желая успех на деветото издание на фестивала.

Текст и снимка: Весела Игнатова