07 декември 2023, четвъртък

Св. Амвросий, еп. Медиолански. Св. Филотея Търновска
church

Г-н Бойко Борисов подари на Йерусалимския патриарх Теофил III детска икона - лауреат на V синодален конкурс "Възкресение Христово"

| Автор: Българска Патриаршия

Б. Борисов подарява творбата-лауреат на Йерусалимския патриарх Теофил

Министър-председателят на Р България г-н Бойко Борисов, заедно с Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний, бе на официално посещение в Израел, където на 13 юни се срещна с Йерусалимския патриарх Теофил III.

Двамата засвидетелстваха важността да се работи последователно и активно за православното единство и мисия в съвременния свят. Г-н Бойко Борисов предаде братските поздрави на Българския патриарх Неофит и неговата благодарност за ежегодното изпращане на благодатния огън за България в навечерието на Великден. Българският министър-председател благодари на Йерусалимския патриарх за гостоприемството, както и за постояното посрещане и общуване с поклонници от България и от Българската православна църква.

В края на срещата г-н Борисов подари на патриарх Теофил III затрогващ символичен дар - детската икона "Възкресение Христово", нарисувана от шестокласничката Елеонора Николова Христова - лауреат на V синодален конкурс "Възкресение Христово"-2018 г. Нейната творба бе отличена с II-ро място в III-та възрастова група от Комисията по Изобразително изкуство в Националния конкурс на Св. Синод. Елеонора е на 12 години и учи в ОУ "Св. Паисий Хилендарски", гр. Елхово. На 6 юни 2018 г. при откриването на второто издание на благотворителната кампания на Св. Синод "Деца рисуват за деца" иконата на Елеонора бе част от изложените творби за закупуване с благотворителна цел - събиране на средства за онкоболните деца в България. Творбата-лауреат бе закупена за кабинета на г-н Бойко Борисов, който е решил да я преотстъпи в дар за Йерусалимския патриарх.

Ето как детското творчество, носещо в себе си най-светла и чиста вяра, по милостивия Божи промисъл докосна сърцата на духовни и държавни мъже, и достигна до светия град Йерусалим. Заради вярата в Него, заради чистотата и любовта на децата, да даде всеблагият Бог изцеляващата Му и просвещаваща благодат да се излее от сияйния и живоносен Божи гроб към всички страдащи и боледуващи наши най-малки братя и сестри, и на всички нас - спасение и велика милост!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Още за "Деца рисуват за деца" - благотворителната кампания на Св. Синод - можете да прочетете в:

http://bg-patriarshia.bg/news.php?id=265323

Текст: Десислава Панайотова Снимки: Йерусалимска патриаршия (1), Българска патриаршия (2)