24 април 2024, сряда

Мчк Сава Стратилат (Прежд. лит.)
church

Град Разград ще има нов православен храм

| Автор: Русенска митрополия

Външен вид на бъдещия храм според идейния проект.

Дълго очаквана във времето, една от мечтите на разградчани е на път да стане факт – град Разград да има свой нов православен храм!

Идеята за построяване на втори храм в гр. Разград датира още от тридесетте години на миналия век, когато е дарено място и се образува комитет. По различни причини и с идването на безбожния тоталитарен режим този проект не успява да се реализира, но въпреки това, разградчани не забравят за желанието си да имат нов православен храм в разрастващия се град.

На 24.11.2005 г. в града е учредено Сдружение с нестопанска цел „Нов православен храм” с цел да проучи възможностите и да подпомогне изграждането на нов храм, от който градът има вопиюща нужда. В продължение на пет години се уточнява изборът на подходящ терен и обстоятелствата по безвъзмездното отстъпване право на строеж, съгласно наредбите на Община-Разград.

По решение на Епархийския съвет от 09.09.2010 г., Протокол № 07 и Заповед № 98/10.09.2010 г. на Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Неофит, е назначено служебно църковно настоятелство за построяване на храм „Св. цар Борис-Михаил Покръстител”.

На 29.03.2011 г. Общински съвет – гр. Разград гласува предоставянето на безвъзмездно право на строеж, с условие за изработване на ПУП. Такъв своевременно е изработен и в началото на 2012 г. бива утвърден от ОЕСУТ. Очаква се публикуването в "Държавен вестник", за да бъде процедурата окончателно завършена и да бъде издадена виза за проектиране.

Изработен е и идеен проект за храма от арх. Емил Драганов, роден в гр. Разград и понастоящем живущ в София, който ще изработи и цялостен проект на храма като безвъзмездно дарение. Проектът е разгледан и одобрен от Епархийския съвет.

На 28.01.2012 г., в Деня на Освобождението на Разград, стартира дарителска кампания за набиране средства за построяването на новия православен храм "Св. цар Борис-Михаил Покръстител". Тя беше отразена от всички информационни електронни и печатни издания в града.

С Божията помощ Разград ще се сдобие с един нов небесен закрилник - св. цар Борис-Михаил Покръстител, с чиято молитвена закрила и покровителство в най-скоро време ще се направи първата копка, ще се положи основният камък и строителството ще започне.

Църковно настоятелство при храма, спазвайки изискванията на Устава на Българската православна църква – Българска патриаршия, призовава всички родолюбиви българи и най-вече всички жители на Разград, както и разградчаните, живеещи в други региони на България и по света, да спомогнат за успеха на това благородно дело.

Нека всеки със своята лепта да даде своя принос за духовното укрепване и извисяване на българщината в този красив край на България – Лудогорието!

Нека да докажем, че радеем за запазване на духовните ценности на нашия народ!

Банкови сметки за дарения:

Уникредит Булбанк:

IBAN BG36UNCR70001520413700

BIC: UNCRBGSF

ПИБ:

IBAN BG27FINV91505315304469

BIC: FINVBGSF

За контакти: Архиерейско наместничество – 7200 Разград, ул. „В. Априлов” № 1, тел. 084/644-155 – иконом Георги Иванов Георгиев