16 юли 2024, вторник

Св. свщмчк Атиноген и 10-те му ученици. Св. мчца Юлия девица. Св. мчк Йоан Търновски
church

ХІV ИЗДАНИЕ НА СЕДМИЦА НА ПРАВОСЛАВНАТА КНИГА - Ден първи

| Автор: Варненска и Великопреслaвска митрополия

ХІV ИЗДАНИЕ НА СЕДМИЦА НА ПРАВОСЛАВНАТА КНИГА

Православни богослови, духовници, учители, общественици, жители и гости от страната и чужбина изпълниха в късния следобед Пленарна зала на община Варна, за да присъстват на четиринадесетото издание на Седмицата на православната книга.

Много издатели от страната и автори на православна литература, гости, които ще участват в рамките на Седмицата на православната книга в кръглата маса, която е посветена на семейството, възпитанието, образованието и закрилата на подрастващите ще излязат с определени документи към управляващите. Темата на Седмицата на православната книга е много актуална: „Кризата като възможност за духовно обновление на човека и обществото”.

Гости на тържественото откриване бяха Областният управител на Варна г-н Данчо Симеонов, г-жа Станка Димитрова - Директор на Дирекция култура и духовно развитие при община Варна, старши експерт Румяна Лазарова - РИО – Варна, много гости от страната и чужбина, жители на град Варна и областта.

Слово за „История славянобългарска” от св. Паисий Хилендарски поднесе Силвия Димчева, учител от Варненска Търговска Гимназия „Г. С. Раковски” и ръководител на клуб „Ценности”, гр. Варна.

Протойерей Василий Шаган предостави думата на Негово Високопреосвещенство митрополит д-р Кирил да открие „Седмицата на православната книга”. Той отправи приветствие и наставление към участниците в четиринадесетото издание на форума.

Областният управител на Варна г-н Данчо Симеонов се обърна към участниците и гостите с думите: „Духовното е това, което ще подпомогне на нас като индивиди и на нас като общество да излезем от тази криза".

Приветствие от името на община Варна и кмета г-н Кирил Йорданов, поднесе Директорът на дирекция Култура и духовно развитие Станка Димитрова, с пожеланието да бъде и този форум толкова успешен, колкото са бивали и досегашните.

Седмицата на православната книга се организира съвместно с община Варна, Международен фонд „Единство на православните народи”, Балкански православен младежки съюз и за първи път с помощта и заедно с Балканско Атонско Сдружение.

Поздравителен адрес от името на Балканско Атонско Сдружение прочете Александра Карамихалева: „Чрез книгата, изпълнена с писани думи за Бога и вярата, чрез слова, които са ни дар от Него-Бога Слово, читателят да бъде доведен до Христос и Неговата безкрайна любов към нас хората”. Г-жа Александра Карамихалева връчи поздравителния адрес от името на Председателя на Управителния Съвет и основател на Балканско Атонско Сдружение Андрей Кристов на Варненския и Великопреславски митрополит д-р Кирил.

Начало на беседите постави Негово Високопреосвещенство митрополит д-р Кирил с неговата лекция: „История за мъченичеството и за свидетелстването на вярата”. Темата отдавна вълнува богословската общественост. Мъчениците от всички векове, от най-ранното присъствие на християнството до ден днешен, са истинско свидетелство за това как човек може за своето спасение да отдаде дори и живота си. Дали това е всъщност изход от кризата на човека и защо по този начин мъчениците са излизали от кризата, давайки своя живот за Христос? Изложението и авторовото изследване бе посрещнато с интерес и подбуждане към подвизи във вярата и благочестието за лично спасение и прослава на Бога.

Протойерей Василий Шаган поднесе извадка от едно изследване на Международна правозащитна организация “Open Doors”, която събира информация за преследванията поради вярата и оценява нивото на опасността за християните в различни страни от 1978 година. Те казват: „В днешно време в различни страни по света се подлагат на гонения 100 милиона християни. Не по-малко от 75% от всички преследвания по религиозен признак стават по отношение на християните. Всеки пет минути християнин умира за вярата. Всяка година 100000 християни биват убити за вярата си, в резлутат на нерелигиозни конфликти, без да се зачитат жертвите на граждански сблъсъци и войни. В една или друга степен християните се подлагат на преследване в 130 страни по света. Днес това е реалност.”

Втората беседа бе на тема „Образът Божий и личността на човека”, изнесена от ректора на Института по християнска психология (Руска православна църква), протойерей проф. Андрей Лоргус. Акцент върху основните истини: какво е човекът, какво е личността, бяха залегнати в беседата на автора. Знанието и изясняването на този основен въпрос би вдъхновило мнозина християни да започнат личностното си възраждане. Протойерей Андрей Лоргус е един от най-изявените антрополози и християнски психолози. Той е член на Съвета на европейското движение за християнска психология и антропология с много публикации и доклади. Организатор е на Първия руски институт по християнска психология и негов ректор. „Колкото и време да е изминало от учението на Светите отци, ценността на тяхното учение и днес е голямо. Аз възприемам своето призвание и смисъл на моя църковен живот, да свидетелствам за тази необикновена ценност на църковното учение. Една от тези ценности е християнското евангелско учение за човека. Нито една друга религия не учи за човека толкова, колкото евангелското благовестие”.

Предстоят още много беседи, представяне на книги, видеопрожекции, обобщаващи резултати от дискусиите и приемане на заключителни документи на Кръглата маса.

И така ХІV Седмица на православната книга е факт, който разглежда жизнените духовни и нравствени ценности на обществото и предлага да се осъществи дискусия за днешната духовна и икономическа криза.

Текст: Петко Колев Снимки: свещ. Стойко Найденов, Петко Колев и Явор Георгиев