22 юли 2024, понеделник

Св. мироносица и равноапостолна Мария Магдалина. Възвръщане мощите на св. свщмчк Фока
church

ХХ Международен фестивал „Св. Богородица – Достойно есть“, Поморие - среща на диригентите

| Автор: Анула Христова

1.JPG

Традиционната среща на диригентите и ръководителите на хоровете-участници, фестивалния секретариат, гости и журналисти, отразяващи събитието, през тази юбилейна година бе белязана от скръбната загуба на троицата църковни мъже, отдали благословение и вдъхновили международния форум за православна музика – Българския патриарх Неофит, Сливенския митрополит Йоаникий и протопсалт доцент Димитър Димитров. Тя се проведе в Градската художествена галерия „Дечко Стоев“ и бе уважена от Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан, председател на фестивалния секретариат. 

Музикалният директор на фестивала г-жа Таня Никлева откри срещата, като благодари на всички хорови диригенти и ръководители за участието им и за възможността заедно да съпреживеят радостта от обединението. Защото „ако на повече места се случва това - хората да се обединяват, вместо да се разделят, то светът ни със сигурност ще е едно по-добро място“. Посочи, че всяко фестивално издание е посветено на някоя годишнина на знаков композитор, но че двадесетото е посветено и на тримата новопреставили се личности на БПЦ, които имат голяма важност за занимаващите се в нашата родина с църковна музика. 

В тяхна памет дългогодишният диригент на Софийския свещенически хор и член фестивалния секретариат ставрофорен иконом д-р Кирил Попов припомни основни моменти от техния живот и заслуги и сподели свои лични спомени. 

Юбилейното двадесето издание е посветено на 100 години от кончината на Александър Архангелски и на 80 години от тази на Павел Чесноков. 

Г-жа Таня Никлева запозна аудиторията с композиторите и представи някои акценти от тяхното музикално творчество. 

Последва дискусия и взаимно споделяне на актуални хорови проблеми.