18 април 2024, четвъртък

Преп. Йоан. Св. мчк Виктор (Прежд. лит.) (Тип. с. 438)
church

ХРАМОВ ПРАЗНИК НА ЦЪРКВАТА "ПРЕОБРАЖЕНИЕ ГОСПОДНЕ" В СТОЛИЧНИЯ КВАРТАЛ "ЛОЗЕНЕЦ"

| Автор: Софийска митрополия

снимка 1

Днес 6 август, когато светата Църква тържествено чества едно от най-важните събития от живота на Господ Иисус Христос - Неговото чудно преобразяване в нетварната божествена светлина, преосвещеният Знеполски епископ Йоан отслужи празничната света Литургия в столичния храм “Св. Преображение Господне” в квартал Лозенец. В тържествената богослужба взеха участие също множество духовници, към които се присъедини и архимандрит Сергий, ректор на Софийската духовна семинария. На службата присъства и изпълняващият длъжността директор на Дирекция "Вероизповедания" към МС г-н Емил Велинов.

По време на св. Литургия епископ Йоан ръкоположи в дяконски чин иподякон Росен Йорданов Андонов от с. Батулия, Софийска духовна околия, който успешно е издържал епархийския изпит и е получил одобрението на софийския епархийски съвет и на Светия Синод на Българската православна църква. В представянето му пред църковното изпълнение архиереят отбеляза: “Всемолитствам от Всеподателя Бога да преобрази в него онова, що е нужно за предстоящото му отговорно служение на светата Църква, което служение ще бъде в един немалък район на Искърското дефиле”.

След причастния канон слово за празника произнесе предстоятелят на храма протоиерей Василий Сарян. “В този ден Господен - каза в заключение отец Василий, Христос показа на човешкия род, че Той е Самият Господар на живота и смъртта, владетел над живите и мъртвите. Ето защо за свидетелство Той извика при Себе Си грабнатия жив на небето пророк Илия и погребаният на земята пророк Мойсей. Следователно в деня на Христовото Преображение всеки християнин е длъжен не само да мине през храма по обичай, а като разбере и смисъла на празника да измоли от Христа сили, за да преобрази и неговия живот: да възсияе с присносущната божествена светлина и неговото грешно сърце, за да вижда истината, да бъде пленник на правдата, прегръщайки любовта Христова, и по този преобразен чрез Господа наш живот, и ние да се превърнем в носители на божествената невеществена светлина, с която да даряваме и хората около нас”.

В края на св. Литургия Знеполският епископ прочете определената от богослужебния устав молитва за освещаване на гроздето и всички начатъци от земните плодове. Традиция в Православната църква е на празника Преображение за първи път да се внася в храма грозде и да се освещава за ядене, тъй като според указанието в минея, в който всъщност се намира реда на цялото богослужебно последование за този празничен ден, изрично се казва, че който вкуси от гроздовия плод преди това освещение - да му се забрани да яде от него до края на целия месец август. Казаното в случая се отнася за монашестващите, но в целия православен свят е прието тази църковно-дисциплинарна норма да се спазва и от миряните.

След св. Литургия Софийският викарий преподаде поздрав от името на Негово Светейшество и отново благодари на предстоятеля за всички грижи, които полага и ще полага за този дом Божий и за цялата енория, като в заключение пожела на всички живеещи в нея да преобразят така живота си, щото да могат с радост да посрещнат и второто Му славно пришествие.

Празникът в кв. Лозенец завърши с раздаване на благословена храна, организирано от църковното настоятелство.

Текст и снимки: Весела Игнатова Озвучаване: Владислав Трифонов

Прикачени файлове

Лозенец [3.39MB]