21 май 2024, вторник

* Св. велики царе равноапостолни Константин и Елена (Тип. с. 318, т. 3)
church

Иконом Илиян Алексиев и публицистът Стефан Миланов – гости в „Живото слово“

| Автор: Софийска света митрополия

2023-04-12.jpg

Утре, 12 април (Велика сряда), предстои поредното издание на предаването за вяра и култура „Живото слово" в ефира на радиото на Софийска света митрополия „Епархийски глас".

В първата част ще гостува иконом Илиян Алексиев, предстоятел на столичния храм „Рождество Богородично" в квартал „Лагера". С него ще си поговорим за Тайната вечеря, която светата Православна църква възпоменава на Велики четвъртък. Как така Тайната вечеря веднъж е реално евангелско и историческо събитие и в същото време на всяка Божествена литургия ние не само си спомняме за нея, но и наново я преживяваме през Евхаристията? И още – можем ли да кажем, че на Тайната вечеря присъстват абсолютното Добро и абсолютното зло? От една страна Господ Иисус Христос сключва Нов завет с човека и изявява спасителния Си промисъл да бъде едно с него, а от друга страна човек, в лицето на Юда, изкушен от врага на човешкото спасение, изявява желанието си окончателно да се разлъчи от Бога. В този смисъл не е ли Тайната вечеря образ и същност на нашия всеобщ и личен живот – във всеки момент избираме да бъдем или да не бъдем с Бога, да сме на трапезата с Него или да сме станали от нея, за да Го предадем. Отговорите на тези и други важни въпроси ще потърсим с о. Илиян.

Във втората част на програма ще посрещнем Стефан Миланов – журналист, съдебен репортер, публицист и басист в рок банда. Стефан е автор на рубриката с християнски есета „Малка съботна проповед" в сайта ClubZ.

Водещ на този епизод на „Живото слово“ ще бъде Ангел Иванов.

„Живото слово“ можете да слушате от 20:30 ч. с повторения в петък и неделя по същото време, както и от 3:00 ч. през нощта - в медията на Софийска света митрополия „Епархийски глас" на адрес: https://radio-glas.mitropolia-sofia.org/. Записи на предаванията са достъпни в каналите ни в Youtube и в Spotify.