03 юли 2022, неделя

3 Неделя след Петдесетница. Св. мчк Иакинт. Събор на св. Доростолски мъченици. Гл. 2, утр.ев. 3, ап. Рим. 5:1-10 (с. 85), лит. ев. Мт 6:22-33
church

ИНТЕРВЮ с прот. Андрей Бойцов - за мощите на св. Николай и Руското подворие в Бари (Италия)

| Автор: Българска Патриаршия

Св. мощи на св. Николай Чудотворец - гр. Бари, Италия

Уважаеми читатели,

В електронното ни списание ПРАВОСЛАВНА МИСЪЛ публикувахме обширно интервю в чест на св. Николай Мирликийски Чудотворец, чийто летен празник отбелязваме през м. май. Ще научите какво се случва на 9 май при мощите на светеца в Бари и как православните там отбелязват празниците в чест на великия всеправославен светец.

Интервюто можете да прочетете тук: http://www.bg-patriarshia.bg/reflections.php?id=627

На 4 април 2017 г. в Руския културно-информационен център с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит се проведе практическа конференция, посветена на организирането на поклоннически пътувания до светините в Южна Италия - с цел развитие на сътрудничеството между БПЦ и РПЦ в сферата на православното поклонничество. По покана на Руското подворие "Св. Николай Мирликийски", София, в конференцията участваха гостите от Италия: прот. Андрей Бойцов - предстоятел на Руския храм-подворие „Св. Николай“ в гр. Бари, и Сергей Лапеко, православен екскурзовод от област Пулия. От страна на БПЦ в конференцията участва протойерей Стилиян Табаков - ръководител на Поклонническо–просветния център към Софийска митрополия [http://bg-patriarshia.bg/news.php?id=231635].

По време на гостуването на прот. Андрей Бойцов, на 5 април 2017 г. в Руския храм-подворие в София направихме интервю за св. мощи на св. Николай Чудотворец, за вдъхновяващия и преобразяващ път към него, за помощта на светеца, за благодатното служение под духовния му омофор, за православното служение в Италия и за Руското подворие в гр. Бари. В навечерието на летния празник на св. Николай Мирликийски – 9 май, предлагаме на вашето внимание записаното интервю с о. Андрей, което ни помага да се пренесем в гр. Бари и духовно да съзерцаваме Божията милост към нас, проявена в мироточивите мощи на св. Николай и неговото дивно застъпничество. В интервюто живо се включиха и предстоятелят на Руското патриаршеско подворие в София архим. Филип Василцев и Сергей Лапеко.

Интервюто четете в: http://www.bg-patriarshia.bg/reflections.php?id=627

Интервю: д-р Десислава Панайотова, гл. редактор на Официалния сайт на БПЦ-БП Снимки: Д. Панайотова (2,6-10), С. Лапеко (3-5), bargrad.com (1, 11-13)