22 юли 2024, понеделник

Св. мироносица и равноапостолна Мария Магдалина. Възвръщане мощите на св. свщмчк Фока
church

Историческо богослужение на двама български митрополити за Българската диаспора в ОАЕ

| Автор: Българска патриаршия

1.jpg

С благословението на Негово Светейшество Йоан X патриарх на Антиохия и целия Изток, и по решение на Св. Синод на БПЦ-БП Високопреосвещените митрополити Пловдивски Николай и Западно- и Средноевропейски Антоний отслужиха света Божествена Литургия в Дубай, ОАЕ.

Първо и историческо е богослужението на роден български език за цялата българска диаспора в Дубай и на територията на ОАЕ. Богослужението се проведе в храма на Антиохийската патриаршия “Св. Благовещение”, Джебел Али, Дубай. На първата св. Евхаристия се учреди и Българската църковна община с небесен покровител Всебългарския закрилник Св. Йоан Рилски Чудотворец

В Дубай живеят около 3000 българи, които чрез Българското посолство в ОАЕ преди една година и половина изразиха своето желание да се учреди българска църковна община.

Заедно с Високопреосвещените архиереи в съслужиха: архимандрит Максим - епархийски духовен надзорник на Пловдивска Митрополия, архимандрит Исаак - предстоятел на Антиохийския храм “Св. Благовещение”, ставр. икон. Александър Величков и протодякон Илиян Александров.

Литургичните песнопения изпълниха двама псалти от митрополитския хор „Св. ап. Ерм“.
Десетки бяха сънародниците дошли в Дома Господен, за да благодарят на нашия Господ Иисус Христос за Неговото дело, изпълнено за спасение на човека, и да се възрадват духовно от създаването на църковната община.

Сред присъстващите на Светата Богослужба бе и Негово Превъзходителство г-н Иван Йорданов, посланик на Р. България в ОАЕ, г-н Станислав Димитров, генерален консул на Република България в Дубай и Северните емирства.

Всички с едно сърце и една уста изповядаха Символа на нашата вяра и казаха Господнята молитва „Отче наш“. Някои от миряните пристъпиха към св. Тайни Христови .

В словото си Пловдивският митрополит Николай изрази благодарност от името на Св. Синод на БПЦ-БП към Н. Пр. посланик Иван Йорданов за огромния му принос за сформирането на българската църковна община. Митрополит Николай подари на новата църковна община от името на Св. Синод на родната ни църква Напрестолно Св. Евангелие, икона с образа на Св. Йоан Рилски и Библия. Архипастирят на Пловдивската епархия благодари и за гостоприемството от страна на Антиохийската патриаршия.

Духовното тържество завърши с многолетствие, провъзгласено от протодякон Илиян Александров.

Снимки