17 април 2024, сряда

Преп. Симеон Персидски. Преп. Акакий, еп. Мелитински (Прежд. лит.) (вечерта – Малко повечерие с целия канон на св. Андрей Критски) (Тип. с. 438)
church

Излезе брой 21 на "Църковен вестник"

| Автор: Синодално издателство

28F0CDB1A82246859519F236C91E3296.jpg

С брой 21 на „Църковен вестник“ отбелязваме началото на Рождественския пост с Обръщение на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и темата за Християнското семейство във връзка с големия християнски празник Въведение Богородично, който отбелязваме у нас и като Ден на християнското семейство и православната младеж. Патриаршеското обръщение публикуваме на стр. 1.

Обширна статия за същността на тайнството Венчание (Брак) под заглавие „Мъж и жена ги сътвори“ с автор Бисер Божков ще откриете на стр. 4-5.

Темата допълва Колонката на редактора, на стр. 5, посветена на същинските причини за несъвършенството в любовта.

В броя представяме и новото издание на Ловчанска митрополия „Веднъж за цял живот“ – сборник с беседи по най-актуалните за съвремието въпроси, свързани с брака, семейството и възпитанието на децата. Стр. 7.

По повод кончината на Негово Блаженство архиепископа на Кипърската православна църква Хризостом II в настоящия брой публикуваме и Съболезнователен адрес на Българския патриарх Неофит до Светия Синод на Кипърската православна църква (стр. 1), както и материал, посветен на Предстоятеля на Кипърската архиепископия, изготвен от Ангел Карадаков по материали от официалния сайт на овдовялата църква (стр. 6).

Под рубрика Достойни архиереи на БПЦ възпоменаваме двама митрополити на Неврокопска епархия – приснопаметния Неврокопски митрополит Натанаил, по повод 70 години от рождението и 9 години от кончината му, които отбелязваме на 16 ноември, както и блаженопочившия Неврокопски митрополит Борис, по повод 134 години от рождението и 74 години от кончината му, които отбелязваме на 8 ноември. Стр. 7.

В броя намериха място и различни събития от богатия църковен и обществен живот в епархиите на БПЦ-БП.

Отговорен редактор на броя: Александра Карамихалева