29 май 2024, сряда

* Преполовение. Св. прпмчца Теодосия (Тип. с. 465)
church

Излезе брой 9 на "Църковен вестник"

| Автор: Българска патриаршия

CV BR9_2022.jpg

«Спасителната и възраждаща сила на прошката» - една статия на пловдинския свещеник иконом Емил Паралингов, посветена на може би най-важната тема за християнското подвижничество – темата за покаянието и прошката като средство за възстановяване на любовта и единството с Бога и с ближните. Статията, в която авторът разглежда най-емблематичните евангелски примери за покаяние и прошка, ще откриете под рубриката „Пастирско слово“ на стр. 1-7.

Християнското просвещение на славянските народи и ролята на манастирите за разпространение на вярата и укрепване на духовния живот в България и Киевска Рус; Възникването на големите монашески обители в България и Киевска Рус и значението на св. Йоан Рилски и св. Антоний Печорски за духовното просвещение на своите народи; Българското монашество на Атон и неговите връзки с Рилския манастир и Киевска Рус са част от темите, засегнати в статията на преподавателя от БФ доц. Костадин Нушев под заглавие „Взаимодействия и връзки между Рилския манастир, атонското монашество и Киево-Печорската лавра. Първата част от материала ще откриете в настоящия брой на „Църковен вестник“ на стр. 4-5. 

През настоящата 2022 г. се навършват 100 години от избора за Маркианополския епископ Стефан за Софийски митрополит, останал в историята на България и БПЦ-БП като Екзарх Стефан. На тази бележита личност, по повод юбилея, е посветена едноименната статия на Ангел Карадаков, която публикуваме под рубриката „Достойни архиереи на БПЦ“ на стр. 6.

На тържественото освещаване на новия храм „Възкресение Христово“ и „Св. св. Кирил и Методий“ на Българската православна църковна община в гр. Хамбург, Германия, е посветена стр. 8 на настоящия брой. Радостното събитие бе белязано и с офикия за председателя на храма - новия протойерей на БПЦ Кръстин Апостолов, и с ръкоположение на нов свещеник към храма.

За хрониката на събитията из живота на Българската православна църква сме подбрали и новини от епархиите в страната - за св. цар Борис Покръстител, св. Георги Победоносец и св. Новоселски мъченици, чиято памет отбелязваме в този период. Стр. 1, 2-3.

Църковен вестник" се разпространява в православните храмове и в църковните магазини, както и чрез абонамент.

Цена на един брой - 0,70 лв.

Абонирането се извършва на адреса на издателството: София 1000; ул. "Оборище" №4; Синодално издателство; МОЛ Танка Тончева Христова, или на e-mail: [email protected] с точно упоменаване на адреса на получателя. Средствата се превеждат по пощата или по банкова сметка: УниКредит Булбанк - София; IBAN BG97UNCR96601018147018; BIC код: UNCRBGSF

Оговорен ректор за броя: Александра Карамихалева