05 февруари 2023, неделя

Неделя 16 след Неделя подир Въздвижение на Митаря и Фарисея. Св. мчца Агатия (Добра).Гл. 1, утр. ев. 1, ап. 2 Тим. 3:10-15 (с. 299), лит. ев. Лк 18:10-14 (Тип. с. 414) ◯
church

Излезе от печат 14-та поредна книга на Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Йоаникий

| Автор: Сливенска митрополия

14-та книга на Негово Високопреосвещенство Сливенския Митрополит Иоаникий

В началото на Новата църковна година „библиотеката за православна просвета на Българската православна църква” се обогати с нов, ценен и живоносен духовен извор. Излезе от печат и вече е в склада на Сливенска Митрополия поредната 14-та книга на Негово Високопреосвещенство Сливенски митрополит Йоаникий, озаглавена ”БИСЕРИ ОТ ДУХОВНАТА СЪКРОВИЩНИЦА НА СВЕТИТЕ ОТЦИ”.

„Днес светът предлага много ценности, които имат само земен блясък, но радват единствено плътските хора. Друг е небесният блясък. Друго е духовното съкровище. То блести за устремената към Бога душа." С тези думи митрополит Йоаникий започва предговора към книгата и продължава: ”Велика сила имат словата на светиите. Както пчелите събират нектар от различни цветове и полученият мед има несравним вкус, така и ние използвахме духовния мед на отците, събиран в различно време, но съдържащ една и съща благодат и едно и също духовно учение – Христовото. Мислите на светите отци са като целебни средства: в тях душата може да открие спасителен лек за всеки от своите недъзи” .

В своите 460 страници книгата предлага много теми. Като отвори страницата на съдържанието, читателят може да си избере да прочете за онова, което най-много го вълнува и от което има най-голяма нужда. Ад, ангели, благодат, благочестие, блага земни и блага истински, воля Божия и воля човешка, гняв Божий и гняв човешки, покаяние и изповедничество, любов и милосърдие, прошка и покаяние – са само малка част от душеполезните теми, които предлага книгата.

Митрополит Йоаникий е уверен, че православният клир и благочестивите християни ще проявят заинтересованост и ще положат усилия да прочетат тези духовни бисери.

Книгата е издание на Синодално издателство. Тя ще се разпространява безплатно в Сливенска епархия.

Озвучаване: Владислав Трифонов

Прикачени файлове

Нова книга [2.07MB]