18 април 2024, четвъртък

Преп. Йоан. Св. мчк Виктор (Прежд. лит.) (Тип. с. 438)
church

Излезе от печат брой 1 за 2024 г. на "Църковен вестник"

| Автор: Синодално издателство

CV BR1_2024.jpg

С Патриаршеско благословение за началото на Новата година и отбелязването на празника Кръщение Господне в р. Йордан – Йордановден – започваме хрониката за 2024 година (стр. 1, 2-3). Към нея с дълбоко прискърбие публикуваме и вестта за кончината на Негово Високопреосвещенство Сливенски митрополит Йоаникий на 9 януари. Човек на словото, който високо ценеше хората посветили се на книжовността и повече от 15 години ръководеше „Синодално издателство“ на БПЦ, към което питаеше особена привързаност и любов.

В памет на митрополит Йоаникий публикуваме последното интервю на главния редактор на „Църковен вестник“ Александра Карамихалева с него по повод 80-годишнината от рождението му. Една своеобразна равносметка за неговия духовен път и живот, посветен на Бога и Църквата Христова, за важността на следите, които оставяме с живота си и тези, които животът оставя върху нашите души, за ръководните принципи и образците за подражание, които е следвал в своя живот, за предизвикателствата на нашето време и какви Божии угодници ражда то, четете на стр. 6-7.

За опелото и погребението на свещ. Боян Саръев, който се престави в Господа на 67-годишна възраст на 27 декември, четете на стр. 8.

Под рубриката „Духовен живот“ на стр. 4-5 ще откриете статията на докторанта в Богословския факултет на СУ Йоан Василев озаглавена „Организацията на монашеството в писменото наследство на архимандрит Емилиан Симонопетрит“ - един от възродителите на монашеството в Гърция през ХХ век.

За разните послушания и „мартини грижи”, които запълват дните на монасите и как Бог подрежда от тези малки камъчета голямата мозайка на спасението, иконата на осветения и обожен човек, разсъждава Александра Карамихалева в рубриката „Колонка на редактора“ на стр. 5.

За напредъка в изграждането на новия православен храм "Св. Йоан Рилски" за българската общност в Лондон можете да прочетете на стр. 7.

Напомняме, че абонамента за 2024-та година продължава. Сумите за абонамент (за 1 година - 30 лв.; за 6 месеца - 15 лв.; за 3 месеца - 7.50 лв.) да се изпращат по банкова сметка или с пощенски запис на името на Радослава Костадинова Младенова, като се изписват точният адрес и пощенският код на абоната!

Банкова сметка на Синодално издателство на БПЦ: УниКредит Булбанк – София, ул. „Алабин“ № 58; IBAN BG97UNCR96601018147018, BIC код: UNCRBGSF

Отговорен редактор на броя: Александра Карамихалева