29 февруари 2024, четвъртък

Преп. Йоан Касиан Римлянин
church

Излезе от печат брой 10 на "Църковен вестник"

| Автор: Синодално издателство

CV BR10_2023.jpg

70-годишнината от възстановяването на Българската патриаршия, която отбелязахме на 10 май, е водещото събитие в брой 10 на „Църковен вестник“. Отразяваме го с публикуването на пълния текст на Патриаршеското и синодално послание към клира и народа на БПЦ-БП по този повод, както и с репортаж от съборната света Литургия в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ в празничния ден, събрала архиереите от Светия Синод на БПЦ начело с Българския патриарх Неофит, свещенство и богомолен народ.

Под рубриката „Подвижници на благочестието“ публикуваме материала за светата велика княгиня Елисавета Фьодоровна, наричана „белият ангел на милосърдието“ – образец за нравствена сила, самообладание пред лицето на злото, на християнско милосърдие, търпение и любов. Статията на иконом Емил Паралингов за изповедническия живот и мъченическата смърт на княгинята светица ще откриете на стр. 4-5.

На стр. 5 можете да прочетете и „Колонката на редактора“ с автор Александра Карамихалева. Взела повод от евангелското събитие възпоменавано в Наделята на Самарянката, тя разсъждава за онези „разговори, след които не си тръгваме жадни“.

„Тържество на обновената и възкресена човешка природа“ е заглавието на статията на свещеник Лъчезар Лазаров за Христовото Възкресение като основание за личното ни възкресение от нравственото разложение и подвластност на греха, която публикуваме под рубриката „Пастирско слово“ на стр. 6.

За премиерата на сцената на Софийската опера на спектакъла „Рилския светец“ – по текст на Тихомир Павлов и музика на отец Кирил Попов, под диригентството на Старозагорския митрополит Киприан и режисурата на акад. Пламен Карталов, директора на Операта – можете да прочетете на стр. 7.

На същата страница под рубриката „Религиозно образование и култура“ отбелязваме и тържественото награждаване на победителите от двата конкурса за деца – Синодалния „Петдесетница – съшествието на Светия Животворящ Дух“ – 2023 г. и Националния конкурс „Бог е любов“, организиран от МОМН, както и честването на светите братя Кирил и Методий в Париж.

В бр. 10 на „Църковен вестник“ ще прочетете и за: излязлата от печат единствена стихосбирка на приснопаметния Неврокопски митрополит Борис със заглавие „Полети“; официалните срещи на светейшия Български патриарх Неофит през месец май; празника на светите Баташки мъченици. На стр. 3.

На стр. 8 ще ви запознаем с откритата във Варна ретроспективна изложба на Георги Тодоров „Години на странстване“ и с една малко позната за църковната ни общност страна на бившия директор на „Синодално издателство“ и главен редактор на „Църковен вестник“ – в качеството му на художник и куратор на художествени изложби.

"Църковен вестник" се разпространява в православните храмове и в църковните магазини, както и чрез абонамент.

Цена на един брой - 0,70 лв.

Абонирането се извършва на адреса на издателството: София 1000; ул. "Оборище" №4; Синодално издателство; МОЛ Танка Тончева Христова, или на e-mail: sinizdat@gmail.com с точно упоменаване на адреса на получателя. Средствата се превеждат по пощата или по банкова сметка: УниКредит Булбанк - София; IBAN BG97UNCR96601018147018; BIC код: UNCRBGSF

 

Отговорен редактор на броя: Александра Карамихалева