20 април 2024, събота

* Акатистна събота. Чудотворна икона „Златна ябълка”. Преп. Теодор Трихина. Св. ап. Закхей. Св. Николай (Жички) (Злат. лит.) (Тип. с. 440)
church

Излезе от печат брой 15 на "Църковен вестник"

| Автор: Синодално издателство

CV BR15_2022.jpg

 

Предвид периода, който обхваща настоящият бр. 15 на "Църковен вестник" - целия месец август, за хрониката на броя сме подбрали информация за честването на празника Успение Богородично и празника на св. Йоан Рилски (стр. 1, 2). Както и посланията на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит по повод началото на Богородичния пост, Преображение Господне и Успение Богородично (стр. 3, 8). За рубриката "Църковно изкуство" сме избрали разяснението на св. Николай Велимирович за това "По какво се познава православната икона на света Богородица", което можете да прочетете на стр. 8.

Що е любов? Каква е истинската любов? По какво тя се отличава от състоянието на влюбеност? Има ли любов от пръв поглед? Това са някои от въпросите, чиито отговори търси авторът на статията "Любов, влюбеност и прелюбодеяние" Бисер Божков. Статията публикуваме на стр. 1-4, 5.

Трябва ли християнинът да се намесва, когато вижда несправедливости в обществото? Какъв е примерът на Христос и светиите в това отношение? - пък са въпросите, които си задава Александра Карамихалева в "Колонката на редактора" този път. Стр. 5

През 2022 г. има няколко знаменити годишнини, свързани с живота на Българската православна църква. Една от тях е 790-годишнината от интронизацията на св. Патриарх на Царевград Търнов и на всички българи Йоаким.

На този добър пастир на повереното му стадо, канонизиран скоро след неговото успение, е посветена едноименната статия на Ангел Карадаков под рубриката "Достойни предстоятели на БПЦ" на стр. 1-6.

На стр. 7 ще откриете статията под заглавие "В Бога вярвам, а в Църквата не" на д-р Вячеслав Боровских - лекар психотерапевт, която подбра и преведе за читателите на "Църковен вестник" свещеноиконом Йоан Карамихалев.

"Църковен вестник" се разпространява в православните храмове и в църковните магазини, както и чрез абонамент.

Цена на един брой - 0,70 лв.

Абонирането се извършва на адреса на издателството: София 1000; ул. "Оборище" №4; Синодално издателство; МОЛ Танка Тончева Христова, или на e-mail: [email protected] с точно упоменаване на адреса на получателя. Средствата се превеждат по пощата или по банкова сметка: УниКредит Булбанк - София; IBAN BG97UNCR96601018147018; BIC код: UNCRBGSF

Отговорен редактор на броя: Александра Карамихалева