24 април 2024, сряда

Мчк Сава Стратилат (Прежд. лит.)
church

Излезе от печат брой 16 на "Църковен вестник"

| Автор: Синодално издателство

CV BR16_2023.jpg

Деня на Съединението на Княжество България и Източна Румелия отпразнувахме на 6 септември. Отбелязан с особена тържественост в гр. Пловдив, го отразяваме като водещо събитие в бр. 16 на "Църковен вестник", както и словото по този повод на Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай. (стр. 1,2)

"Сърцевината на духовния живот е да изпълняваме Христовите заповеди", под това заглавие на стр. 1-6 публикуваме интервю с Негово Високопреосвещенство Ловчански митрополит Гавриил.

Към актуалните събития отразяваме и храмовия празник на Рилската света обител на Рождество Богородично, на което е посветен съборният манастирски храм, както и информация за Седмата международна среща на православната младеж в гр. Тимишоара, Румъния, в която участие взе Русенският митрополи Наум. (Стр. 3)

На стр. 4-5 публикуваме статията на Бисер Божков "Светата Евхаристия и поклонничеството", също и "Колонката на редактора", този път посветена на темата "На Христа Бога да се отдадем".

На 24 август в Бачковския манастир бе открит Четвърти иконографски събор, информация за събитието ще намерите на стр. 7 под рубриката "Църковно изкуство". На същата страница в IN MEMORIAM четете за новопреставили се духовници на БПЦ-БП.

Заупокойната света Литургия и панихида по повод 80-годишнината от кончината на цар Борис ІІІ, отслужени в Рилския манастир, където се намира гробът му, отразяваме на стр. 8.