14 юли 2024, неделя

† 3 Неделя след Петдесетница – на св. Отци от 6-те Вселенски събори. Събор на светите Доростолски мъченици. Св. ап. Акила. Преп. Никодим Светогорец. Гл. 2, утр. ев. 3, ап. Тит. 3:8-15 (с. 520), лит. ев. Мт 5:14-19 (с. 356) (Тип. с. 370); 3 Неделя – ап. Рим. 5:1-10 (с. 85), ев. Мт 6:22-33 (с. 54); [Доростолски мъченици – ап. Деян.12:1-11 (с. 485), ев. Ин 15:17-16:2 (с. 329)]
church

Излезе от печат брой 17 на "Църковен вестник"

| Автор: Синодално издателство

CV BR17_2023.jpg

Две са актуалните събития, които доминират в новоизлезлия бр. 17 на "Църковен вестник" - Началото на новата учебна година и Денят на София.

По темата за откриването на новата учебна година публикуваме на стр. 2 и 3 патриаршеското благословение за учениците, родителите и учителите в България, както и обръщенията по този повод на високопреосвещените Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний и Врачански митрополит Григорий към техните пасоми. В броя ще откриете и за архиерейските богослужения и благословения при откриването на учебната година в Софийската и Пловдивската духовни семинарии и в Регионалното управление на образованието София-град. (Стр. 1-2)

В тази връзка и под знака на стогодишнината на Богословския факултет на Софийския университет публикуваме интервю на Ангел Карадаков с декана на факултета доц. д-р Ивайло Найденов - стр. 6. На същата страница можете да прочетете и за архиерейското богослужение в навечерието на  Кръстовден на Кръстова гора.

Архиерейското богослужение в столичния старинен храм "Света София - Премъдрост Божия" в деня, в който възпоменаваме подвига на св. мъченици София, Вяра, Надежда и Любов, честван като Ден на столицата ни София, и посланието на Софийския митрополит и Български патриарх Неофит по този повод публикуваме на стр. 1, 3.

На стр. 1, 4-5 под рубриката "Богословие" е продължението от бр. 16 на статията на Бисер Божков със заглавие "Светата Евхаристия и поклонничеството".

В "Нови книги" публикуваме откъс от новоизлязлата книга  "Преподобният Старец Порфирий - Любящото сърце", издание на пловдивския храм "Св. прпмчца Параскева". Под  заглавие "За молитвата и умната молитва" откъса ще откриете на стр. 7.

Под рубриката "Юбилей" на стр. 8 можете да прочетете подробно изложение за състоялата се на 12 септември в Благоевград Пресконференция по повод 230 години от рождението на о. Неофит Рилски.

"Църковен вестник" се разпространява в православните храмове и в църковните магазини, както и чрез абонамент.

Цена на един брой - 0,70 лв.

Абонирането се извършва на адреса на издателството: София 1000; ул. "Оборище" №4; Синодално издателство или на e-mail: [email protected] с точно упоменаване на адреса на получателя. Средствата се превеждат по пощата или по банкова сметка: УниКредит Булбанк - София; IBAN BG97UNCR96601018147018; BIC код: UNCRBGSF

Отговорен редактор на броя: Александра Карамихалева