01 октомври 2023, неделя

2 Неделя след Неделя подир Въздвижение. Покров на Пресвета Богородица. Св. ап. Анания.Преп. Роман Сладкопевец. Преп. Йоан Кукузел (Тип. с. 93). Гл. 8, утр. ев. 6, ап. 2 Кор. 6:16-7:1(с. 185), лит. ев. Лк 6:31-36
church

Излезе от печат брой 7 на "Църковен вестник"

| Автор: Българска патриаршия

CV BR7_2022.jpg

В римската базилика „Санта Мария Маджоре“ през 867 г. са осветени преведените от светите братя Кирил и Методий богослужебни книги на български език. Тази година, 1155 години по-късно, на 3 април - неделния ден преди празника Успение на св. Методий Славянобългарски, който Църквата отбелязва на 6 април - за първи път в същата базилика бе отслужена св. Литургия на български език от Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний. За това важно за българската общност в италианската столица и за цялата Българска православна църква събитие четете на стр. 1-8. На същите страници можете да се информирате и за друго събитие от изключителна важност за БПЦ - три монашески пострижения в Раковишкия манастир „Света Троица“, Видинска епархия.

В настоящия брой публикуваме и обръщенията на Негово Светейшество патриарх Неофит към клира и миряните на БПЦ по повод Неделя Кръстопоклонна и Неделята на св. Йоан Лествичник (стр. 3), и други актуални събития от този период (стр. 2).

Под рубриката „Достойни архиереи на БПЦ“ на стр. 6 публикуваме последната част на статията на Ангел Карадаков за Охридския митрополит Борис - последния митрополит на Българската екзархия в земите на днешна Северна Македония. Отдаваме почит и към Проватски епископ Антоний, за когото в навечерието на 20-годишнината от кончината му Русенска света митрополия издаде възпоменателен сборник с биографични данни и архивни фотографии.

В рубриката „Духовен живот“ сме подбрали три поучителни текста на старец Йосиф Ватопедски - за клеветата и защо трябва да я понасяме, за позволените и непозволените удоволствия и наслаждения и за значението на нестроението в духовния живот. Стр. 7.

В броя на стр. 4-5 ще можете да се запознаете и с иконографията на Притчата за Блудния син в българските енорийски възрожденски църкви. Автор на статията е Силва Маринова, д-р по Християнско изкуство.

На стр. 5 ще откриете и „Колонката на редактора“. Този път размислите на Александра Карамихалева са за състоянието на война, в което се намираме от Грехопадението насам. Война повсеместна, без демилитаризирани зони, без временно примирие, без право на неутралитет, война невидима, духовна, при която и животът, и смъртта, и победата, и поражението са за вечни времена. А всички останали войни по света са в контекста на тази невидима епична война.

Църковен вестник" се разпространява в православните храмове и в църковните магазини, както и чрез абонамент.

Цена на един брой - 0,70 лв.

Абонирането се извършва на адреса на издателството: София 1000; ул. "Оборище" №4; Синодално издателство; МОЛ Танка Тончева Христова, или на e-mail: sinizdat@gmail.com с точно упоменаване на адреса на получателя. Средствата се превеждат по пощата или по банкова сметка: УниКредит Булбанк - София; IBAN BG97UNCR96601018147018; BIC код: UNCRBGSF

Оговорен ректор за броя: Александра Карамихалева