16 юли 2024, вторник

Св. свщмчк Атиноген и 10-те му ученици. Св. мчца Юлия девица. Св. мчк Йоан Търновски
church

Излезе от печат книгата „Документи за Архиепископията в Охрид“, част I

| Автор: Софийска света митрополия

IMG_20240628_0002.jpg

Софийската света митрополия, съвместно с Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ издаде първа част на книгата „Документи за Архиепископията в Охрид“.

„През 2019 г. се навършиха 1000 години от основаването на Архиепископията на България в Охрид. Тази впечатляваща годишнина е огромно наследство, което задължава. По тази причина, по инициатива на ръководителя на катедрата по „Историческо и систематическо богословие“ през 2018 г. бе предложен научен проект за ново изследване на някои от достъпните извори, свързани с учредяването на Архиепископията. (…)

Съществуващите многочислени изследвания – стари и по-нови, задълбочено анализират отделните аспекти на темата, но като правило губят нейните комплексни измерения, както и връзката с основните извори. Проектът обедини подходи от областта на църковната история, каноничното право, филологията, археологията и църковното-културно наследство, което включва и изследване на местата, пряко свързани с него – Охрид, Преспа, Света Гора-Атон, някои манастири, църкви, архивохранилища и др.(…) Благодарност на приснопаметния Светейши патриарх Неофит и на Софийската св. митрополия за подкрепата и насърчението по издаването на тези, толкова важни извори за историята на Българската православна църква.“ – пише в Предговора на изданието ръководителят на проекта проф. д-р Павел Павлов.

Книгата може да бъде закупена от Домакина на Софийска св. митрополия г-н Кольо Лозанов. За контакт: гр. София, ул. Калоян №7, ет. 1, стая 7, тел.: 02/ 987 74 89, 0879 259 293.