22 юли 2024, понеделник

Св. мироносица и равноапостолна Мария Магдалина. Възвръщане мощите на св. свщмчк Фока
church

Излезе от печат книгата „Мир и радост в Светия Дух" за сръбския старец Тадей Витовнишки

| Автор: Българска Патриаршия

„Мир и радост в Светия Дух'

Излезе от печат книгата „Мир и радост в Светия Дух" на издателството на славянобългарския манастир „Св. Георги Заграф”, Света Гора, Атон. Книгата е плод на общия труд и любовта на много духовни чеда на сръбския старец Тадей Витовнишки. Тя представлява сборник, в който са поместени проповеди, наставления и беседи на духоносния старец, както и неговото животоописание.

Старецът Тадей (1914-2003) е един от най-великите старци на ХХ век, „мъдрец и тайновидец”, дарен с особена благодат да послужи на своя народ във времето на големите скърби, които сполетяха Сърбия през последните две десетилетия. Той възприема тайните на духовния живот от архим. Амвросий (Курганов) - духовен син на преп. Амвросий Оптински, който пренесъл в манастира Милково, Сърбия, любовта на оптинските старци и исихасткия дух от прочутия Валаамски манастир.

Носител на светоотеческото смиреномъдрие и простота старецът Тадей изпълнявал цял живот послушанието, което Бог му възложил - да утешава, укрепява и обгрижва духовно изстрадалия сръбски народ. Неговото служение и учение може да бъде разбрано с по-голяма пълнота от книгата „Духовно поучение за сръбския народ”. За съжаление тя все още не е преведена на български език.