25 септември 2023, понеделник

* Преп. Ефросиния Александрийска. Преп. Сергий Радонежки, чудотворец (Тип. с. 86)
church

Излезе от печат книгата на Великотърновския митрополит д-р Стефан „Църквата и държавата в България (1878-1918)”

| Автор: Българска Патриаршия

„Църквата и държавата в България (1878-1918)”.

В навечерието на 16-годишнината от блажената кончина на Великотърновския митрополит д-р Стефан (†10 ноември 1995 г.) излезе от печат архиерейската докторска дисертация по право – „Църквата и държавата в България (1878-1918)”.

Работата, написана на отличен, точен и ясен немски език, е защитена от бъдещия владика през 1943 г. в университета в Бреслау, Германия (днес Вроцлав, Полша). Като тематика тя се явява и първото подобно научно изследване за своето време, извън историческите трудове на акад. проф. протопрезвитер д-р Стефан Цанков, разглеждащи отношенията между Църквата и държавата в България при Временното руско управление начело с княз Александър Дондуков-Корсаков, управлението на княз Александър І Батенберг и управлението на княз (цар) Фердинанд І.

Инициативата за превода и отпечатването на това издание е изцяло на родствениците на блаженопочиналия архиерей, които след неговата смърт са дарили оригиналното произведение на библиотеката на Великотърновската митрополия.

Поради военновременните условия дисертацията е била размножена само в десет циклостилни екземпляра, както сам отбелязва митрополит Стефан в своите спомени, като не е ясно дали и в Германия е останал запазен някакъв екземпляр, оцелял след бомбардировките. Непреведена досега на български език, тя остава непозната и за българския читател.

Като специално приложение към българското издание е направен фотоалбум, показващ множество фотографии, архивни документи, веществени свидетелства и предмети, запечатали църковно-държавните взаимоотношения в страната ни. Повечето от тези материали се публикуват за първи път.

Митрополит Стефан е роден на 13/26.10.1907 г. в с. Чернево, Варненско. Завършва Пловдивската духовна семинария - 1927 г. и Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски” – 1932 г. На 4.01.1935 г. е постриган в монашество от Варненския и Преславски митрополит Симеон. С благословението на Св. Синод от ноември 1937 до септември 1938 г. младият духовник е на езикова и богословска специализация във Фрайбург, Германия. От 1940 до 1944 г. той следва и се дипломира в Юридическия факултет на университета в Бреслау, Германия.

Книгата може да намерите в София, Синодално издателство на БПЦ-БП, ул. „Оборище” № 4, както и в книжарница „Български книжици”, ул. „Аксаков” 10, или да поръчате по електронната си поща на адрес www.knigabg.com

За контакти и поръчки (над 5 бр.) - 0897 903 244

Текст: Стоянка Хаджииванова, племенница на митрополит Стефан