05 декември 2023, вторник

* Преп. Сава Освещени. Преп. Нектарий Битолски(Тип. с. 135) ◐
church

Излезе от печат том 7 от "Събрани творения в 23 тома" на св. Теофан Затворник под заглавие „Очертание на християнското нравоучение”

| Автор: Българска Патриаршия

Том 7 от 'Събрани творения в 23 тома' на св. Теофан Затворник

„Очертание на християнското нравоучение" е едно от основните творения на светителя Теофан Затворник по нравствено богословие. Съвременниците на светия архипастир оценили високо това издание и го признали за превъзхождащо и най-добрите курсове по нравствено богословие. Св. Теофан също придавал голямо значение на труда cи. За това свидетелства историята на създаването на книгата и многократното й преиздаване още по време на земния живот на автора. Първоначално тя била част от „Писма за християнския живот", публикувани в списание „Домашна беседа” и издадени отделно в четири тома. По-късно светителят Теофан преработил трети и четвърти том на „Писмата”, като запазил епистоларната форма. Той допълнил значително труда си, придал му вид на стройна система и го издал под заглавие „Очертание на християнското нравоучение".

В книгата си светителят подробно разглежда всички страни на нравствения живот на християнина, поел по пътя към спасението. Последователно се излага учението за очистването на сърцето, за разликата между християнското самосъзнание и нравственото самосъзнание въобще и за задълженията на християнина - семейни, църковни, служебни и граждански. Основната мисъл на цялото нравоучение е идеята за богообщението, което представлява началото, средата и краят на християнския нравствен живот.

В помощ на читателя светителят привежда ръководни указания, аскетически писания, жития на светии и песнопения от православното богослужение, прославящи добродетелта, и споделя преживявания и опит от собствения си духовен живот.

Преводът е направен по изданията: Слова на ректора на Санкт-Петербургската Духовна академия архим. Теофан. 1859 г.; Епископ Теофан. Слова към тамбовското паство. 1861 г.; Епископ Теофан. Слова към владимирското паство. 1869 г. и Епископ Теофан. Писма за християнски живот. 1880 г.

Изданието е на манастира "Св. вмчк Георги Зограф", Света Гора, Атон.