23 февруари 2024, петък

Св. свщмчк Поликарп, еп. Смирненски. Преп. Александър, първоначалник на обителта на незаспиващите
church

Излезе от печат том първи на „Летопис на Българската православна църква”

| Автор: Българска Патриаршия

„Летопис на Българската православна църква”

През настоящата 2010 г., когато Българската православна църква с гордост отбелязва 1140 години от своето основаване, 150 години от Българския Великден и 140 години от Учредяването на Българската екзархия, излезе от печат том първи на „Летопис на Българската православна църква”.

Историческите очерци „Българската православна църква” от проф. д-р Георги Бакалов и „Предстоятели на Българската православна църква от нейното основаване – 870 г., до учредяването на Българската екзархия – 1870 г.” от Стобийски епископ Наум проследяват развитието на християнството по българските земи, ролята на Православната църква в българската история, както и сведения за предстоятелите на Българската православна църква в миналото.

Книгата е на български и английски език с предговор от Негово Всесветейшество Вселенския патриарх Вартоломей и съдържа първия енциклопедичен справочник с фотографии и кратки биографични бележки за всички български архиереи от борбите за независима Българска църква от края на ХІХ век до днес, както и азбучен показалец на имената на архиереите на Българската православна църква. Илюстрирана е богато с множество фотографии на храмове и манастири, произведения на изкуството, културноисторически паметници, църковни ценности и богослужебни принадлежности, повечето от които се публикуват за първи път. Съставител на изданието е църковният изследовател Борис Цацов, а рецензент - Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан.