07 декември 2023, четвъртък

Св. Амвросий, еп. Медиолански. Св. Филотея Търновска
church

Излезе от печат "Велик покаен канон" на св. Андрей Критски

| Автор: Българска Патриаршия

'Велик покаен канон' на св. Андрей Критски

Синодално издателство на БПЦ-БП отпечата нов тираж на "Великия покаен канон" на св. Андрей Критски. Този канон се чете на части в първите четири дни на Великия пост, а целият се чете в сряда на петата великопостна седмица. В тези богослужебни песни се изразява дълбоко покаяние и духовно съкрушение за греховете.

Св. Андрей, епископ на Крит, е оставил няколко съчинения с духовно съдържание: беседи на различни празници, канони и празнични стихири, но безспорно най-известен е неговият "Велик покаен канон" – бисер на църковната химнография.

В канона св. Андрей хронологически преминава през цялото Свещено Писание, започвайки от грехопадението на Адам и завършвайки с изкупителната смърт на Господ Иисус Христос. Представена е цялата старозаветна и новозаветна галерия от образи на праведници и грешници, към които авторът поставя в едно или друго отношение своята душа. Изобразена е голямата бездна между небето и преизподнята, между светостта и порока.

Предаден е в своеобразна диалогична форма - разговор между автора и Бога, от една страна, и между певеца и собствената му душа, от друга. Колкото певецът е смирен в отношенията си към Бога, толкова строг и безпощаден е той към самия себе си.

Основната мисъл на това дивно църковно творение е зов към съвестта за осъзнаване на греха и за покаяние. Виждайки, че душата му е дълбоко заспала в грях, свети Андрей се обръща към нея с думите: „Душо моя, душо моя, стани, защо спиш".

Настоящото издание е предназначено както за свещенослужителите, така и за редовите християни, които могат да следят покайните стихове при съборното четене на канона и да го четат по време на частните си молитви през Великия пост.

Канонът се разпространява в храмовете на БПЦ и в Синодално издателство. Единична цена 5.00 лв. При закупуване на 10 и повече бройки Синодално издателство дава 20% отстъпка.

За разпространение: 02/980 30 16.