20 април 2024, събота

* Акатистна събота. Чудотворна икона „Златна ябълка”. Преп. Теодор Трихина. Св. ап. Закхей. Св. Николай (Жички) (Злат. лит.) (Тип. с. 440)
church

Излезе от печат второ преработено издание на „Дневника” на Търновския митрополит Софроний

| Автор: Българска Патриаршия

„Дневник” на  митрополит Софроний Търновски

Излезе от печат второ преработено издание на „Дневника” на Търновския митрополит Софроний от 31 януари до 15 март 1945 г.

„Дневникът” представлява подробни бележки, които митрополит Софроний си е водил по време на пътуването му до Цариград и обратно като член от делегацията на Българската църква, изпратена в Цариград, за да води преговори с Вселенската Цариградска патриаршия за вдигане на схизмата и за признаване автокефалията на Българската православна църква. Съставител, редактор, автор на предговора и бележките е акад. д.ф.н. Иван Радев, а фотографиите в изданието са от личния архив на Борис Цацов.

Първото издание на „Дневника” през 2004 г. е отпечатано в малък тираж и вече отдавна е библиографска рядкост. Книгата може да бъде закупена в Синодално издателство на БПЦ, както и в книжарница „Български книжици“, София, ул. „Аксаков“ №10, и книжарница „Парадигма“, Велико Търново, партера на хотел „Етър“.

Търновският митрополит Софроний е роден на 20 март 1888 г. в село Еникьой, Одринска Тракия. Първоначално учи в родното си село и Дедеагач, а прогимназия завършва в българското училище "Д-р Петър Берон" в град Одрин. След това завършва Цариградската духовна семинария.

През 1911 г. е постриган в монашество в българския храм "Св. Стефан" от Велешкия митрополит Мелетий. Служи като дякон при Екзарх Йосиф, а през 1912 г. постъпва в Киевската духовна академия. През 1922 г. завършва Черниговския богословски факултет. Специализира канонично право в Страсбург.

През 1931 г. е хиротонисан в епископски сан. Поради влошеното здравословно състояние на Великотърновския митрополит Филип е назначен за негов викарий. През 1935 г. е избран за Великотърновски митрополит.

Умира на 1 май 1961 г. в София.

Текст: Александра Карамихалева