28 септември 2023, четвъртък

Преп. Харитон Изповедник. Св. прор. Варух (Тип. с. 90)
church

Изложба – „1000 години Ярославъл – Великий”

| Автор: Видинска митрополия

Изложба – „1000 години Ярославъл – Великий”

На 14 май в катедралния храм „Св. вмчк Димитър Солунски”, гр. Видин, между дните на славянската култура и писменост 11-24 май, бе открита изложба по случай 1000 годишния юбилей на Руския град Ярослав.

Това е първия християнски град на великата река Волга, който се намира в пределите на така нареченото „Золотое кольцо”.

Изложбата се състои от фотоси, показващи историята на града от преди сто години, като се разкрива тайната на вярата, духа и високото творчество на руския човек. Съпоставени са във фотосната изложбата историята на града преди и приемствеността днес. След всички години на изпитания и духовно забвение, красотата на стария град е възстановена и днес величието което блести, доказва и впечатлява всеки с високата ерудиция на духовност и вяра в Бога.

Изложбата бе открита от Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Дометиан, който благодари на Видинския Руски клуб, на Културно –информационния център в гр. София, за предоставените фотоси и осъществяването на изложбата във Видин.

Той изрази радостните си чувства към братския Руски народ, сподели свой лични наблюдения и преживявания от времето когато е пребивавал в Русия и разказа за вярата и силата на духа на вярващите християни, които дават всичко от себе си за благото и развитието на своята духовност и православна идентичност.

На откриването на изложбата присъства г-н Георги Иванчев, директор на ПМГ „Екзарх Антим I”, гр. Видин, член на Видинския Руски клуб, който благодари на Негово Високопреосвещенство за оказаната чест, изложбата да бъде подслонена под куполите на катедралния храм и пожела духовността, която блика от фотосите, да подтиква нашия народ към подражание и възвишеност на духа.

За приветствие и поздрав думата от митрополит Дометиан, бе дадена на Негово Преосвещенство Величкия епископ Сионий, който също така изрази радостта си от присъствието си на откриването на изложбата.

Интерес към изложбата проявиха медиите на Видин, които с особена активност се интересуваха и отразяваха културното събитие на Видин.

Изложбата ще продължи до края на месец май и ще радва видинската общественост с насърчителния си духовен характер, за вдъхновяване към борба, за духовно и социално преуспяване.

Текст: архимандрит Поликарп Снимки: монах Максим