17 април 2024, сряда

Преп. Симеон Персидски. Преп. Акакий, еп. Мелитински (Прежд. лит.) (вечерта – Малко повечерие с целия канон на св. Андрей Критски) (Тип. с. 438)
church

Изложба -130 години дипломатически отношения между България и Румъния

| Автор: Видинска митрополия

Изложба – 130 години дипломатически отношения между България и Румъния

На 1-ви март в сградата на Общинския музей „Конака”, гр. Видин, се състоя изложба, посветена на 130 години от установяването на официални дипломатически отношения между България и Румъния.

Изложбата бе посветена на 3-ти март, Националния празник на България.

По покана на кмета на Община-Видин, общинския музей на гр. Видин, асоциацията на власите в България и Румънския културно-информационен център във Видин, гост на откриването на изложбата бе г-н Антон Пъкурецу, посланик на Румъния в България.

Негово Превъзходителство г-н Пъкурецу откри изложбата, като в своето слово изтъкна добрите взаимоотношения между двете страни още от времето след Освобождението на България, та до днес. Той изтъкна примери на сътрудничество, братолюбие и единство, като не скри и задоволството си от доброто свидетелство и желание за просперитет и единство между двата народа в Европейския съюз и НАТО.

Приветствие и поздрав поднесе и инж. Румен Видов, кмет на Видин, който подчерта още веднъж добрите дипломатически отношения между двете страни.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Дометиан, за да вземе участие в откриването на изложбата и да отправи поздрав, бе архимандрит Поликарп, председател на катедралния храм „Св. вмчк Димитър Солунски”.

Архимандрит Поликарп поздрави посланика на Румъния в България от името на митрополит Дометиан и пожела приятелските взаимоотношения между двете православни съседни страни да възрастват в единство и братолюбие.

На изложбата бяха представени документи, удостоверяващи сериозните дипломатически отношения между България и Румъния след Освобождението.

Посланикът на Румъния отбеляза и насочи вниманието на гостите върху документ от 1908 г., където между двете страни е сключен договор и е взето решение между градовете Видин и Калафат да бъде построен мост. Той отбеляза този факт и цитира думите и желанието на г-н Бойко Борисов, министър-председател на Р България, през 2011 г. на 9 юни да бъде открит новият мост между България и Румъния на р. Дунав.

След изложбата в салона на Общинския съвет на гр. Видин се състоя кръгла маса, посветена на 130-годишнината от дипломатическите отношения между България и Румъния.

Представител на Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Дометиан бе неговият викарий Велички епископ Сионий.

Текст: архимандрит Поликарп Снимки: архимандрит Евтимий