18 април 2024, четвъртък

Преп. Йоан. Св. мчк Виктор (Прежд. лит.) (Тип. с. 438)
church

Изложба на гоблени във Видин

| Автор: Видинска митрополия

Изложба на гоблени във Видин

На 16 март в Арт-галерията на Народно читалище „Цвят” в гр. Видин се състоя изложба на гоблени.

От пет години насам под егидата на видинското читалище се организира изложба, която е посветена на изящното изкуство на бродирането и дава поле за изява на таланта на видинските майстори в тази област.

Тазгодишната изложба се организира и със съдействието на ЕТ „Конка – Благовеста Владимирова”.

Това е най-голямата изложба от създаването на тази традиция досега, която събира 57 произведения от 23-ма автори.

В събирането и излагането на гоблените дейно участие взе и ръководството на катедралния храм, което изложи произведения – бродирани икони, дарени от благочестиви християни на храма, както и гоблени от Раковишката света обител.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Дометиан в откриването на изложбата взеха участие и поднесоха поздравления към ръководството на читалище „Цвят” архимандрит Поликарп, архимандрит Евтимий, иконом Славейко Борисов и монах Максим.

Чрез изложбата на гоблени читалище „Цвят”, което тази година на празника Цветница ще отбележи своя 140-годишен юбилей, дава възможност за изява на талантливите гобленари, които не са малко в тази област, да бъдат видени, да бъде оценен техният труд и да се даде стимул на трудолюбивия им дух, та да живеят и да радват със своето изкуство.

Най-старият изложен гоблен е на повече от сто години и е по френски мотив.

Текст: архимандрит Поликарп Снимки: архимандрит Евтимий