19 април 2024, петък

Преп. Йоан Ветхопещерник (Прежд. лит.) (вечерта – Малко повечерие с целия Богородичен канон и акатист) (Тип. с. 439)
church

Изложба на икони във Видин

| Автор: Видинска митрополия

Изложба на икони във Видин

На 25 март във връзка с празника Благовещение, с благословението на Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан се състоя изложба на реставрирани икони.Тя бе подредена във фоайето на Държавната филхармония - Видин.

Изложените пред видинската общественост икони са реставрирани с голямо усърдие и професионализъм от г-жа Антонина Славова, от гр. Видин, под вещото ръководство на Величкия епископ Сионий, викарий на Видинския митрополит.

Преди това иконите са се намирали в иконохранилището на Видинска митрополия и из различни храмове на епархията и са били в окаяно състояние.

До момента са реставрирани 35 икони, от които 25 намериха място в настоящата изложба, посветена на Благовещение.

В хранилището на митрополията се намират още икони, които предстои да бъдат реставрирани. За тази цел в митрополитския храм „Св. Николай Чудотворец” във Видин е поставена дарителска каса за набиране на средства.

По време на откриването на изложбата епископ Сионий призова всички да подпомогнат тази добра инициатива със своята лепта, за да може чрез щедростта на благочестивите видински християни да възкръснат за нов живот още молитвени образи за благословение, гордост и духовно назидание на жителите на старопрестолния град.

В присъствието на Видинския митрополит Дометиан и епархийското духовенство изложбата бе открита от Величкия епископ Сионий. Той обясни произхода на иконите, изтъкна достойното поведение и вярата на нашите предци и зарадва присъстващите с благочестивите намерения на ръководството на митрополията да организира още изложби, чрез които да бъде показано това духовно богатство на града и на Църквата.

На изложбата присъства г-жа Елка Георгиева, зам.-областен управител на Видин, г-н Борислав Ванков, зам.-кмет на Видин, както и много гости от различни видински държавни, културни, обществени и граждански институции и учреждения.

Изложбената зала бе препълнена от хора, дошли да видят и да се докоснат до безценното богатство на епархийската Църква.

Текст: архимандрит Поликарп Снимки: архимандрит Евтимий