07 декември 2023, четвъртък

Св. Амвросий, еп. Медиолански. Св. Филотея Търновска
church

Изложба, посветена на Библията се откри в Русе

| Автор: Русенска митрополия

Копие на Библията на Гутенберг от 1455 г.

На 2 ноември 2009 г., в Градската художествена галерия в гр. Русе се откри изложба, посветена на Библията. Русе е вторият град в България, където изложбата гостува, след гр. Варна. От страна на Русенска митрополия на откриването присъстваха: архим. Виктор (Мутафов), г-н Ангел Младенов, секретар на митрополията и г-н Милен Бакалов, завеждащ културно-просветния отдел.

В експозицията нагледно, на различни витрини, са представени: географския и исторически ареал на написване на Библията, езици и материали за написването през вековете, факсимилета на най-древните запазени манускрипти, преводи на Библията – древни и съвременни, съдържание и послание на Свещеното Писание. Като експонати са показани различни преводи на Библията, включително на езика на ескимосите. Представен беше фактът, че свещената книга на християните е преведена на над 2900 езика, което представлява 99% от съществуващите езици, което я прави най- превежданата книга в света.

Присъстваха и почти всички български преводи на Библията от ХІХ век досега. Обект на интерес бяха и най-малката Библия в света с размери само няколко милиметра и Библията, направена на микрофилм. Най-интересният експонат беше действащо копие на печатната преса на Гутенберг, на която е напечатана първата печатна Библия в Майнц през 1455 г.

Текст и снимки: Милен Бакалов Озвучаване: Владислав Трифонов

Прикачени файлове

Русе [1.46MB]