02 март 2024, събота

Св. свщмчк Теодот, еп. Киринейски
church

Изложба посветена на патриарх Кирил бе открита в Пловдив

| Автор: Българска Патриаршия

Изложба посветена на патриарх Кирил бе открита в Пловдив

Тази вечер в Градската художествена галерия на гр. Пловдив бе открита изложба, посветена на 110 години от рождението и 40 г. от кончината на светейшия патриарх Кирил. В препълнената с гостите на празненствата и граждани на Пловдив зала Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай тържествено обяви изложбата за открита. Той благодари на организаторите на изложбата: г-жа Мариана Чолакова, почетен консул на Германия в Пловдив, г-н Александър Пижев и г-н Стефан Шивачев, както и на Църковния исторически и архивен институт, териториална агенция „Архиви - Пловдив”, ДА „Архиви”, Градската художествена галерия и на всички спомогнали за осъществяването на тази изложба.

Изложбата има за цел да се докоснем до личността и делото на патриарх Кирил, направил всичко, което е било възможно в трудните 50-60-е години на ХХ в., за утвърждаването авторитета на БПЦ както в страната, така и в международен план, и влязъл в историята като една от най-активните и забележителни фигури за своето време, ползваща се с безспорен авторитет и уважение сред всички обществени прослойки.

От името на организаторите на изложбата г-н Ал. Пижев сподели, че основна трудност при подбора на експонатите е била необходимостта да бъде проучена огромната изворна база за Патриарх Кирил и от десетки хиляди страници документи и снимки да подберат най-интересните и точни свидетелства, характеризиращи отделните периоди в живота и служението му.

Изложбата включва фотографии, запечатали различни моменти от живота и служението на патриарх Кирил, които възкресяват паметта за тази именита личност и ни потапят в атмосферата и вълненията на недалечното ни историческо минало. Сред експонатите в изложбата са и оригинални свидетелства за многостранното му служение - одежди и патерица на Патриарх Кирил, негови книги и ръкописи, писани в Пловдив, както и маслени портрети на патриарха.

В своето слово митрополит Николай изтъкна колко важно и полезно би било тази изложба да бъде разгледана от широката пловдивска общественост и особено от учащите се, които в днешното време на девалвация на ценностите и липса на достойни примери за подражание биха открили такъв образец в личността на приснопаметния Български патриарх Кирил - високо ерудиран, богато надарен с духовни дарби, силен и непоколебим в отстояването на правдата и Истината.

Изложбата е замислена като мобилна, за да може да бъде експонирана в различни градове на Пловдивска епархия, както и в други епархии на БПЦ при изявено желание от страна на митрополитите.

Текст: Александра Карамихалева Снимки: Атанас Димитров - АтаДим