07 декември 2023, четвъртък

Св. Амвросий, еп. Медиолански. Св. Филотея Търновска
church

Изложба „Средновековен град Червен. Консервация на Епископска резиденция (XV – XVII в.)” беше открита в Русе

| Автор: Русенска митрополия

Изложба „Средновековен град Червен. Консервация на Епископска резиденция (XV – XVII в.)”

Изложба „Средновековен град Червен. Консервация на Епископска резиденция (XV – XVII в.)” беше открита в Регионалния исторически музей в гр. Русе по случай Гергьовден – празник на града. В нея са представени археологически находки от разкопки, проведени през периода 2004 - 2006 г. в средновековния град Червен, седалище на Червенската митрополия.

След превземането на Червен от османските турци през 1388 г. митрополията продължава да изпълнява своите функции, макар и понижена в ранг на епископия. В града са разкрити основите на две катедрални църкви (№ 1 и № 2). Първата изпълнявала тази роля до превземането на града от турците, когато е обърната на джамия. Тогава църква № 2 е преустроена като катедрална църква. Досега не беше открита епископската резиденция на червенските митрополити. Това стана факт благодарение на извършените разкопки през 2004 - 2006 г.

Епископската резиденция на Червенската епископия е представлявала голям укрепен комплекс от църква, жилищни сгради и обширен двор, обградени от масивна крепостна стена. Площта на комплекса е около 450 м2. Църквата е построена през ХІV век. Намерени са и стенописи, които са смъкнати и се съхраняват в Националния исторически музей – София. В църквата са намерени шест гроба. Намерени са монети от Късното средновековие и началото на османския период.

Според изследователя Стоян Йорданов тя е уникален за България археологически и християнски паметник, понеже е единствената запазена епископска резиденция от началния османски период.

Значението на проведените изследвания и разкопки е важно и за осветляване историята на Червенската епископия (митрополия). Доказва се съществуването й през османския период на територията на град Червен до 1595 г., когато градът е превзет от влашкия войвода Михаил Храбри, губи значението си, вследствие на което епископията се измества за известно време в Червена вода, а от там в Русе.

Текст и снимки: Милен Бакалов