28 септември 2023, четвъртък

Преп. Харитон Изповедник. Св. прор. Варух (Тип. с. 90)
church

Изложение за проведения на 24 януари 2010 г. канонически избор за Доростолски митрополит

| Автор: Българска Патриаршия

Изложение за проведения на 24 януари 2010 г. канонически избор за Доростолски митрополит

На 28.10.2009 г. се представи в Господа приснопаметният Доростолски митрополит Иларион.

Светият Синод в заседанието си на 28. 10. 2009 г., прот. № 39 - пълен състав, на основание чл. 84 от Устава на БПЦ-БП определи Русенския митрополит Неофит за наместник на овдовелия Доростолски митрополитски престол, като му възложи да проведе избор за Доростолски митрополит.

Светият Синод в заседанието си на 16. 11. 2009 г., прот. № 44 - пълен състав, съгласно разпоредбите на чл. 85, ал. 1 от УБПЦ-БП състави и изпрати каталог на достоизбираемите епископи, кандидати за митрополитски избор на овдовелия Доростолски митрополитски престол. Съгласно УБПЦ-БП и на основание чл. 87 от УБПЦ-БП на 17.01.2010 г. Епархийският избирателен събор избра и прогласи за законно избрани от клира и народа на Доростолска епархия и за достойни приемници на Доростолския митрополитски престол Браницкия епископ Амвросий с 15 гласа и Левкийския епископ Павел с 10 гласа.

В заседанието си на 22.01.2010 г., прот. № 1 - пълен състав, Светият Синод изслуша писмо № 04/17.01.2010 г. - вх. № 69/22.01.2010 г. на наместника на овдовелия Доростолски митрополитски престол Русенския митрополит Неофит и изложението на Доростолския епархийски избирателен събор и намери, че изборът е преминал в спокойна обстановка и добър ред и не са постъпили възражения и жалби по него. Поради това Светият Синод определи на 24. 01. 2010 г. в синодалния параклис "Св. цар Борис" да се проведе и каноническият избор за Доростолски митрополит чрез гласоподаване от страна на членовете на Светия Синод в пълен състав.

Днес, 24.01.2010 г., Неделя на Митаря и Фарисея, в синодалния параклис "Св. цар Борис" след св. Литургия, отслужена от архимандрит Йоан, н-к отдел „Богослужебен” при Св. Синод, Българският патриарх направи съобщение за предстоящия избор и се обърна към синодалните архиереи с думите:

"Ваши Високопреосвещенства,

На 28 октомври 2009 г. се представи в Господа приснопаметният Доростолски митрополит Иларион, който в продължение на 6 години бе достоен предстоятел на Доростолската епархийска църква. Бог да го прости и вечна да е паметта му!

За наместник на овдовелия митрополитски престол Светият Синод определи Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Неофит, комуто на 28 октомври 2009 г. възложи да извърши избор на нов Доростолски митрополит. Изборът бе проведен в неделния ден на 17 януари 2009 г. в гр. Силистра. От 18 епархийски избиратели, колкото трябва да има Доростолската епархия, на избирателното събрание са се явили 18 души. От представения от Светия Синод каталог на достоизбираемите кандидати избирателното събрание е избрало Браницкия епископ Амвросий с 15 гласа и Левкийския епископ Павел с 10 гласа.

В заседанието си на 22 януари т. г., прот. № 1, Светият Синод разгледа изборната преписка, намери я редовна и я утвърди, като определи на днешния ден в синодалния параклис "Св. цар Борис", съгласно чл. 90, ал. 1 от Устава на БПЦ-БП, Светият Синод да избере канонично и окончателно едного от двамата избрани от епархийското избирателно събрание.

Моля Високопреосвещените митрополити, в усърдна молитва да призовем всесъдействащата благодат на Светия Дух и да пристъпим към изпълнение на нашия канонически дълг, като изберем за Доростолски митрополит едного от двамата достойно избрани кандидати.

Гласуваха всички архиереи, членове на Светия Синод в пълен състав.

Постъпиха 12 броя бюлетини. За Браницкия епископ Амвросий бяха подадени 10 броя бюлетини, а другите 2 са невалидни. Бюлетини бяха подадени от Българския патриарх Максим и митрополитите: Сливенски Йоаникий, Видински Дометиан, Варненски и Великопреславски Кирил, на САЩ, Канада и Австралия Йосиф, Великотърновски Григорий, Русенски Неофит, Неврокопски Натанаил, Плевенски Игнатий, Старозагорски Галактион, Ловчански Гавриил и Пловдивски Николай.

На основание получения изборен резултат Българският патриарх Максим от името на Светия Синод прогласи за Доростолски митрополит Браницкия епископ Амвросий. Беше възгласено многолетствие.

В приемния салон на Св. Синод Българският патриарх Максим поздрави от свое име и от името на Светия Синод новоизбрания Доростолски митрополит Амвросий, който от своя страна произнесе благодарствено слово.

Митрополит Амвросий получи поздравления от свещенослужители и гости от Доростолска епархия и от другите лица, присъстващи на тържеството. Беше изпято многолетствие.

За проведения канонически избор беше съставен АКТ, подписан от Българския патриарх и гласувалите митрополити, който се вписва в кондиката на Св. Синод за вечен спомен.

Снимки: Атанас Димитров Озвучаване: Владислав Трифонов

Прикачени файлове

Изложение [1.85MB]