15 юни 2024, събота

Св. прор. Амос. Св. мчк Исихий Доростолски. Св. Ефрем, патр. Сръбски, българин
church

Излязоха от печат два църковно-певчески сборника

| Автор: Сливенска митрополия

Пентикостар

С благословението и под редакцията на Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Йоаникий излязоха от печат два църковно-певчески сборника на съвременен български език. Става дума за второ допълнено издание на Псалтикиен минейник – том втори, включващ песнопения за празниците през месеците април, май и юни, и за второ допълнено издание на Цветния триод (Пентикостара). Преводите и адаптациите са дело на академик Методий Григоров – протопсалт на Българската православна църква.

Ако в първото издание на втория том на минейника бяха поместени само „славите” на “Господи, воззвах”, на стиховните и на „Всякое дихание”, в това разширено издание са включени всички стихири на “Господи, воззвах”, на стиховните и на „Всякое дихание”. Включени са още тропарите, седалните след тропарите, седалният след полиелея, прокименът, седалните след трета песен на канона, кондакът и икосът след шеста песен на канона, синаксарът, стихирата след 50-ия псалом и светилните.

В първото издание на втория том на минейника бяха поместени песнопения за 11 празника, а сега са добавени песнопенията на още 10 празника: Успение на св. Методий Славянобългарски, Св. Симеон – брат Господен, Св. пророк Йеремия, Св. Йоан Богослов, Св. мъченик Талалей, Трето намиране на главата на св. Йоан Кръстител, Св. Кирил Александрийски, Св. апостоли Вартоломей и Варнава, Преподобни Наум Охридски и Преподобни Паисий Хилендарски. Във втората част на минейника са намерили място най-важните песнопения, нотирани на невмен и западен нотопис. Така разширеният том втори на минейника надхвърля 250 страници.

Същото може да се каже и за второто допълнено издание на Пентикостара. Ако в първото издание бяха поместени само „славите” на “Господи, воззвах”, на стиховните и на „Всякое дихание”, в това разширено издание са включени всички стихири на “Господи, воззвах”, на стиховните и на „Всякое дихание”. Включени са още тропарите, седалните след тропарите, ипакои, степенните, прокименът, седалните след трета песен на канона, кондакът и икосът след шеста песен на канона, синаксарът, девета песен на канона (ако се пее вместо „Честнейшую”), стихирата след 50-ия псалом и ексапостилариите.

В първото издание на Пентикостара бяха поместени песнопения за 10 празника, а сега са добавени песнопенията на още 10 празника: службите през цялата Светла седмица, Отдание на Пасха, Задушница преди Петдесетница, Св. Дух, Неделя на всички светии и Неделя на всички български светии. Във втората част на Пентикостара са намерили място най-важните песнопения, нотирани на невмен и западен нотопис. Така разширеният том втори на Пентикостара надхвърля 200 страници.

Издаването на цели служби на литературен български език дава прекрасна възможност на вярващите да получат пълна представа за честваното събитие или за чествания светия, да се запознаят, да разберат и да почувстват дълбокото съдържание на празничните църковни песнопения, които изпълват с възхищение нашите души и сърца.

Желаещите да се сдобият с минейника могат да го закупят от столичните църкви „Св. Неделя” и “Св. Седмочисленици” или да се обърнат към автора Методий Григоров на телефон 0888865574.

Вълкан ЯНЕВ, секретар на св. Сливенска митрополия