05 юни 2023, понеделник

Свети Дух. Св. свщмчк Доротей, еп. Тирски. Преп. Петър Корицки (Тип. с. 477)
church

ИЗЯВЛЕНИЕ НА АНТИОХИЙСКАТА ПАТРИАРШИЯ относно СЪБОРА В КРИТ (16-26. 06. 2016 г.) - резюме

| Автор: Българска Патриаршия

Антиохийският патриарх Йоан Х

На свое заседание, проведено на 27 юни 2016 г., Св. Синод на Антиохийската Патриаршия излезе с изявление относно събора в Крит (проведен в периода 16-26 юни 2016 г.). Напомняме, че Антиохийската Патриаршия не участва във форума в Крит по причини, публикувани по-рано (http://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=206110).

Последното изявление на Антиохийската църква относно резултатите от срещата в Крит изразява следната позиция и основни изводи:

Срещата в Крит е игнорирала необходимостта от осигуряване на условията, които да поставят православната съборност и единомислие върху основата на всеобщото евхаристийно общение между всички Поместни православни църкви.

Антиохийската Патриаршия е разочарована и от омаловажаването от страна на Вселенската Патриаршия на възникналия юрисдикционен спор за Катар между нея и Йерусалимската Патриаршия.

Св. Синод на Антиохийската църква не разбира защо последователно не се прилага възприетият още в предсъборната подготвителна работа принцип за постигане на действително и работещо единомислие между Поместните православни църкви при взимането на решения. Неприлагането на този принцип лишава православния форум от възможността да свидетелства за единството на православния свят.

Антиохийската Патриаршия е озадачена от факта, че провеждането на срещата в Крит на точно определена дата се е оказало по-важно от съборността на Църквата и от нейното единство. Затова Антиохия счита, че срещата в Крит не отговаря на условията дори за свикване на предсъборна конференция (при положение, че условията за това са действащи според взетите решения от 1986 г.).

Затова:

1. Срещата в Крит следва да се възприема като предсъборна и подготвителна, а нейните документи - като работни и подлежащи на дискусия и подобряване на предстоящ Велик Всеправославен Събор.

2. Не приема срещата в Крит да се нарича "Велик Православен Събор" или "Велик Свят Събор".

3. Каквото и да е било прието и решено на срещата в Крит, то не обвързва по никакъв начин Антиохийската Патриаршия, и др.

Антиохийската църква благодари на Руската, Грузинската, Българската и Сръбската православни църкви за одобрението, което те изразиха към позицията на Антиохия, заявена преди срещата в Крит`2016.

---------------------

На английски език изявлението можете да прочетете в: http://antiochpatriarchate.org/en/page/1448/#English

Очаквайте официалния му и пълен превод на български език.

Текст: Десислава Панайотова Снимка: http://www.antiochpatriarchate.org