29 февруари 2024, четвъртък

Преп. Йоан Касиан Римлянин
church

Канонически избор на новия Доростолски митрополит

| Автор: Българска Патриаршия

Канонически избор на новия Доростолски митрополит

Днес, неделя, 24 януари 2010 г., в синодалния параклис "Св. цар Борис" след отслужването на св. Литургия, в която взеха участие Негово Светейшество Българският патриарх Максим и архиереите на Светия Синод на БПЦ, Българският патриарх се обърна към синодалните архиереи със следните думи:

„Ваши Високопреосвещенства,

На 28 октомври 2009 г. се престави в Господа приснопаметният Доростолски митрополит Иларион, който в продължение на 6 години бе достоен предстоятел на Доростолската епархийска църква. Бог да го прости и вечна да е паметта му!

За наместник на овдовелия митрополитски престол Светият Синод определи Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Неофит, комуто на 28 октомври 2009 г. възложи да извърши избор за нов Доростолски митрополит. Изборът бе проведен в неделния ден на 17 януари 2009 г. в гр. Силистра. От 18 епархийски избиратели, колкото трябва да има Доростолската епархия, на избирателното събрание са се явили 18 души. От представения от Светия Синод каталог на достоизбираемите кандидати избирателното събрание е избрало Браницкия епископ Амвросий с 15 гласа и Левкийския епископ Павел с 10 гласа.

В заседанието си на 22 януари т. г., прот. № 1, Светият Синод разгледа изборната преписка, намери я редовна и я утвърди, като определи на днешния ден в синодалния параклис "Св. цар Борис", съгласно чл. 90, ал. 1 от Устава на БПЦ-БП, Светият Синод да избере канонично и окончателно едного от двамата избрани от епархийското избирателно събрание.

Моля Високопреосвещените митрополити, в усърдна молитва да призовем всесъдействащата благодат на Светия Дух и да пристъпим към изпълнение на нашия канонически дълг, като изберем за Доростолски митрополит едного от двамата достойно избрани кандидати.”

След това патриархът и архиереите по старшинство, с епитрахил, омофор и було влизаха един по един в св. олтар, където върху разтвореното напрестолно Евангелие написваха саморъчно своята бюлетина и я предаваха на Негово Светейшество.

По време на гласуването певците, под ръководството на г-н Любомир Игнатов, пееха тропара "Благословен еси, Христе Боже наш" и други песнопения.

След приключване на гласоподаването светейшият патриарх Максим, като помоли най-старшия от присъстващите митрополити, високопреосвещения Сливенски митрополит Йоаникий, да му помага при преброяването на гласовете, прочете написаното на всяка от бюлетините. След преброяването на подадените бюлетини и написаното върху тях, Патриархът обяви следния резултат:

„Гласували са Българският патриарх Максим и 11 епархийски архиереи, членове на Светия Синод. Подадените бюлетини са 12 на брой.

От гласувалите 10 са дали гласа си Доростолски митрополит да бъде Негово Преосвещенство епископ Амвросий и 2 от бюлетините (на митрополита на САЩ, Канада и Австралия Йосиф и на Неврокопския митрополит Натанаил) са обявени за недействителни.

Съгласно каноническите постановления и чл. 90, ал. 1 от Устава на БПЦ-БП провъзгласявам от името на Светия Синод за канонически и окончателно избран за Доростолски митрополит преосвещения Браницки епископ Амвросий, комуто пожелавам богоугодно достойно служение на св. Църква. На многая лета!”

Дякон Иван Иванов възгласи многолетствие за Светейшия Патриарх, Светия Синод и новоизбрания митрополит, за българския народ и правителствующия синклит, за всички присъстващи и молещи се.

За станалия избор се съставя Акт, който се подписва от всички гласували и се вписва в синодалната кондика за вечен спомен.

Определеният на заседанието от 22 януари да възвести резултата от каноничния избор на двамата достоизбираеми епископи, Негово Високопреподобие архим. Григорий, протосингел на Софийска митрополия, след като взе благословение от Патриарх Максим се отправи към патриаршеския катедрален храм-паметник "Св. Александър Невски", където двамата кандидати се черкуваха. След като им съобщи резултата от избора, той ги прикани в приемния салон на Св. Синод.

Тук новоизбраният митрополит бе поздравен от Българския патриарх. Доростолският митрополит Амвросий отговори на приветствието, като благодари на всички, които са го подпомагали и подкрепяли в духовния му път като служител на св. Православна църква и сподели, че съзнава високата отговорност, която в този ден му се възлага, но че ще разчита в своето служение на Божията подкрепа, както и на помощта и съветите на събратята си архиереи и клира на поверената му епархия. (Пълния текст на словото-отговор публикуваме тук: http://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=17027 )

Отново бе възгласено многолетствие, след което присъстващите духовници и миряни поднесоха своите поздравления към новопровъзгласения Доростолски митрополит Амвросий.

Снимки: Атанас Димитров Озвучаване: Владислав Трифонов