21 май 2024, вторник

* Св. велики царе равноапостолни Константин и Елена (Тип. с. 318, т. 3)
church

Кардинал Рафаеле Фарина – префект на Библиотеката на Ватикана, посети Синодната палата в София

| Автор: Българска Патриаршия

Прием в Синодната палата

На 12 юни, с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Максим, пребиваващият в страната кардинал Рафаеле Фарина – префект на Библиотеката на Ватикана, посети Синодната палата в София.

От името на Негово Светейшество Българския патриарх и Светия Синод на БПЦ високият гост и придружаващият го архиепископ Януш Болонек, папски нунций в България, бяха приети от Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Дометиан и Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Неофит.

Приемът протече в атмосфера на взаимно уважение и топъл и задушевен тон.

Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Диметиан приветства високите гости от името на Негово Светейшество патриарх Максим и предаде неговите най-добри благопожелания към папа Бенедикт ХVІ и лично към кардинал Рафаеле Фарина и архиепископ Януш Болонек.

Митрополит Дометиан сподели пред кардинал Рафаеле Фарина, че в лицето на архиепископ Януш Болонек и неговите предшественици БПЦ винаги се е радвала на добро отношение и че ние, като християни следва да „използваме всички благоприятни случаи давани ни от Бога, за да изразим своята братска любов и взаимно уважение за добро свидетелство на нашата вяра пред света”.

Архиереят благодари от името на светейшия патриарх Максим и архиереите от Светия Синод, че кардинал Рафаеле Фарина и архиепископ Януш Болонек са отделили от ценното си време и въпреки претоварената програма на посещението са присъствали на представянето на книгата „Летопис на Българската православна църква”, състояло се преди два дни.

Кардинал Рафаеле Фарина, като се извини, че не са успели да останат до края на събитието поради неотложен ангажимент, увери домакините, че това участие освен, че е било израз на уважение и добра воля, е било продиктувано и от жив личен интерес към това издание, имащо за предмет славното многовековно историческо минало на БПЦ. В качеството си на пазител на Ватиканската библиотека кардинал Рафаеле Фарина изрази готовност за сътрудничество и съвместни проекти, които биха били в интерес на Българската православна църква.

В хода на разговора митрополит Дометиан разказа за тазгодишното посещение на официалната българска делегация в Рим по повод 24 май и традиционното поклонение в Деня на славянската писменост и култура на гроба на светите братя Кирил и Методий в църквата „Сант Клементе” в Рим. Той сподели, че в рамките на посещението си е имал щастието, в присъствието на премиерите на Италия и на България - Силвио Берлускони и Бойко Борисов, и на кметовете на Рим и София, да освети новоиздигнат паметник на патриарха на българската литература Иван Вазов. "Този паметник - каза архиереят - е още един знак на присъствие на българския дух във Вечния град и на приятелските чувства и взаимна симпатия между двата народа."

Митрополит Дометиан разказа, че при посещението си при папа Бенедикт ХVІ, главата на Римокатолическата църква е казал много топли думи за БПЦ и нейния предстоятел и за ролята на БПЦ в съхраняването на духовното и културно наследство на светите Братя. На празника Петдесетница българският архиерей е имал възможността да отслужи света Литургия в дарения от папа Йоан-Павел ІІ на БПЦ храм „Св. Викентий и Анастасий” в Рим. Митрополит Дометиан изрази благодарност към Бога, че Римският папа и неговите съработници винаги на празника на славянската култура и писменост отварят сърцата си и вратите на храма „Сан Клементе”, за да могат славянските народи да отдадат почит и изразят своята синовна признателност пред светите Братя за ценното ни достояние.

В края на срещата Видинският митрополит Дометиан подари на високия гост сборника „Летопис на Българската православна църква”, като предаде един екземпляр и за папа Бенедикт ХVІ, юбилейното издание за живота и служението на Негово Светейшество патриарх Максим, "Жития на българските светии" на английски език, както и албум с православни песнопения.

Текст и снимки: Александра Карамихалева