24 февруари 2024, събота

* 1-во и 2-ро намиране честната глава на св. Йоан Кръстител (Тип. с. 225)
church

Керамичната икона на св. Райко Шуменски

| Автор: Варненска и Великопреслaвска митрополия

Освещаване

Да следваме примера на светците от Православната църква, да вярваме, да се молим на Господа Бога Иисуса Христа и да вършим благочестиви дела, за да се излее благодатта Му върху нас, призова в отеческото си слово пред шуменци Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Кирил на 11 март.

В регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров“ той в съслужение с архиерейския наместник на Шумен отец Димитър Николов и свещеници от Варненско-Великопреславската епархия, иконом Димчо и прот. Андрей от гр. Нови Пазар, прот. Николай от гр. В. Преслав и свещ. Васил Василев от храм " Св. Три светители", гр. Шумен, освети керамичната икона на св. Райко Шуменски – покровител на града ни.

В словото си митрополит Кирил говори още за годината, изпълнена със значими събития за православния свят и особено за БПЦ. Той подчерта, че само след две години ще честваме 210 години от героичната смърт на св. Райко Шуменски.

Авторската икона е изработена по уникална технология в традициите на преславската рисувана керамика от художника Деян Ефтимов преди четири години. Миналата година той подари уникалната си работа на шуменската книгохранителница.

Специално за освещаването на иконата големият български археолог проф. д-р Тотю Тотев дари на библиотеката керамичен съд – амфора за вино и вода, дело на починалата преди години негова съпруга - художничката Цветана Тотева. Керамичната пластика е показвана в изложба на художничката в италианския град Фаенца през 1992 година.

На освещаването на иконата на св. Райко Шуменски в Регионалната библиотека присъстваха кметът на Шумен Красимир Костов, заместник-кметът по култура, просвета и образование Живка Тонева, издателите Иван Гранитски и Панко Анчев и много дейци на културата и общественици.

По-късно Варненският и Великопреславски митрополит д-р Кирил представи в регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров“ в Шумен от 17, 30 ч. последната си издадена книга “Подвигът на болярина полковник Николай Киреев и Освобождението на България”.

В нея подробно е описан живота и делото на руския военнослужещ, участвал в Руско –турската война от 1876 г. и помогнал българската кауза да стане достояние на руския император и народ. Полковник Киреев загива на 6 юли 1876 г. край видинското село Раковица, на сръбската граница. Днес на лобното му място има паметник, а съседно село е кръстено Киреево, на неговото име.

Текст: свещеник Васил Василев