02 октомври 2022, неделя

2 Неделя след Неделя подир Въздвижение. Св. свщмчк Киприан и св. мчца Юстина. Св. Андрей, юродив заради Христа. Гл. 7, утр. ев. 5, ап. 2 Кор. 6:1-10 (с. 178), лит. ев. Лк 6:31-36
church

Книгата „Митрополит Симеон, съчинения том 1. Църква и история” бе представена на софийската общественост

| Автор: Софийска митрополия

Книгата

След като новоизлязлата книга „Митрополит Симеон, съчинения том 1. Църква и история” бе представена пред участниците и гостите на Седмицата на православната книга във Варна, тя бе предоставена на вниманието и на софийската общественост. Събитието се състоя на 29 септември в Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий". На представянето присъстваха високопреосвещените митрополити: Видински Дометиан, Варненски и Великопреславски Кирил, Русенски Неофит и Неврокопски Натанаил, както и видни дейци на науката и културата, журналисти и др.

Книгата излиза с благословението на Негово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Кирил, който е автор и на предговор към нея, и с финансовата подкрепа на Варненска и Великопреславска митрополия.

Домакин на събитието бе директорът на Националната библиотека проф. дфн Боряна Христова, която в своето встъпително слово изтъкна, че думите на митрополит Симеон избрани за мотото на книгата: "Истината и виделината трябва да излизат всякога на яве и от тях никой никога не трябва да се срамува", могат да послужат и като мото на целия му открит, дръзновен и достоен живот.

Честта да запознае присъстващите с това издание, бе предоставена на д-р Христо Темелски, директор на Църковно-историческия и архивен институт при БПЦ. Той нарече книгата „капитален труд” и като историк и познавач на естеството на подобен род научна работа, изтъкна колко усърдие и самодисциплина са необходими, за да се подготвят толкова много архивни документи за печат и колко прецизна и безупречна във всяко отношение е работата на съставителя на това издание Емил Димитров.

Първият том, озаглавен „Църква и история”, съдържа статии по българския църковен въпрос, спомени на митрополит Симеон и 224 писма на архиереи от периода 1869-1900 г. до различни адресати, между които: Доростолски и Червенски митрополит Григорий, екзарх Антим І, Сливенски митрополит Серафим, Браницки еп. Климент, Тодор Икономов, Константин Иречек и др.

В обширен предговор от 50 страници г-н Димитров запознава читателя с подготовката и съдържанието на изданието и с намесите, които си е позволил. Следва глава, в която съставителят говори за значимостта на митрополит Симеон като духовник, общественик, просветител и деец на науката и културата. За удобство на читателя са приложени и 120 страници бележки, които ни запознават със споменатите в публикуваните документи личности, места, събития, книжни издания и др. Изданието се допълва с показалец на личните и географските имена, речник на непознатите, остарели и чужди думи, хронология на събитията от живота на митрополит Симеон и др.

Книгата за митрополит Симеон Варненски и Преславски е замислена като тритомник. Предстои издаването на том 2, който ще съдържа публицистика, излязла изпод перото на архиерея, преписката му с екзарх Йосиф І и писма до други адресати от периода 1901-1937 г. В том 3. ще бъдат събрани научни трудове на митрополит Симеон (статии, преводи, преписката му с проф. В. Златарски, писма до учени, писатели и културни дейци.

За значимостта на този труд и за работата на Емил Димитров говори и историкът Цочо Билярски от Централния държавен архив.

Последва изказване на митрополит д-р Кирил, който говори за своите достойни предшественици на митрополитската катедра на Варненската и Великопреславска митрополия - митрополит Симеон и митрополит Йосиф, и за разбирането на епархийското ръководство за това колко е важно тези архиереи и тяхното творчество да бъдат представени на нашите съвременници, за да помним какви достойни личности е раждала България и да се стремим да следваме техния пример на родолюбие, високоморален и самоотвержен живот, силна вяра и любов към Бога, Църквата и ближните.

Последен думата взе Емил Димитров, който грабна присъстващите с разказа си за осемгодишния всеотдаен труд по подготовката на изданието и личните си впечатления от досега с личността на митрополит Симеон. Той изрази своята увереност, че това издание е повикано от времето, от необходимостта в днешното време с поизбледнели и неясни ценности нашите съвременници да се срещнат с митрополит Симеон и да „чуят” словото му.

Литературната вечер завърши с рецитал на актьора Петър Петров, който прочете фрагменти от писмата на приснопаметния Варненски и Преславски митрополит Симеон.

Текст: Александра Карамихалева Снимки: Весела Игнатова