22 юли 2024, понеделник

Св. мироносица и равноапостолна Мария Магдалина. Възвръщане мощите на св. свщмчк Фока
church

Коледно тържество на Българската ни православна църковна община „Св. Иван Рилски“ във Виена, Австрия

| Автор: Митрополия на Западна и Средна Европа

Коледно тържество

Два пъти имаме възможността да се зарадваме още повече на децата от групата по вероучение при Българската ни православна църковна община „Св. Иван Рилски“ във Виена, Австрия: преди Рождество Христово и преди края на учебната година. Тазгодишното Предколедно тържество беше на 20 декември 2009 г., след светата Литургия. Учителката по вероучение, г-жа магистър Алексана Панайотова, беше направила от нищо нещо много вълнуващо. Казваме „от нищо“ като имаме предвид финансовите ни невъзможности. Казваме „нещо много вълнуващо“ като имаме предвид възторжената оценка на съпреживелите тържеството.

Всъщност, както винаги, нямаше и много време за подобаваща подготовка. Но г-жа Панайотова беше намерила време за всичко: да контактува с родителите на децата за калпаци и народни носии, с българското училище "Св. св. Кирил и Методий“, както и да направи една репетиция. За всеки случай.

Не само оживление цареше преди службата, но като че ли и не малко вълнение. Зимно време е. Не дай Боже някое от децата се разболее, кой ще поеме неговата роля. Защото авторката на сценария, на режисурата, на реализацията – г-жа Панайотова – беше изпипала всичко до най-малкия детайл. Енорийският свещеник беше помолил за професионална камера. Благодарността за случая той беше изразил в писмен вид на няколко места в притвора на църквата още преди тържеството. Не само за кураж, но най-вече за признание. За напътствие. А светкавиците от камерите на родителите и вярващите осветяваха още повече храма.

Мотото на тържеството беше: Вместо коледни подаръци повече и повече духовна радост от Христовото Рождество. Но не можеше и без веществени неща. Еженеделната порция от мекици за причастниците този път беше удвоена и утроена в малката църковна кухня, за да има непременно не само за малките участници в тържеството, но и за всички черкували се.

Сърдечни благодарности на сем. Ангелови (Йорданка, Люба, Кристиян, Ингрид – Firma Christian Angeloff Gartenbau) за щедрата подкрепа, която оказват на нашата църква: целогодишна украса с цветя, но особено за Рождество Христово с коледните звезди и коледното дърво!

Сърдечни благодарности за Предколедното тържество на учителката по вероучение, г-жа маг. Алексана Панайотова, на всички деца от групата по вероучение: Александра, Александър, Aнисия, Aнита, Ванеса, Виктория Дийзнер, Виктория Шопова, Данаил, Дaниел, Зорница, Ивайло, Ивет, Илия, Илиян, Кристиян, Леандра, Maрк, Meлани, Натали, Росен, Симона, Славомир, Филип, Фрийдрих и Ян.

Сърдечни благодарности на г-жа Борислава Костова за калпаците, на г-жа Янка Димитрова за носиите, на г-н Станислав Славчев за музикалното оформление, на Българското училище „Св. св. Кирил и Методий, на г-н Марин Лазаров за камерата, на г-жа Гергина Чобанова, на г-жа Вирджиния Стоянова, на г-н Мирослав Митев и на г-н Стефан Арнаудов за участието им с техните камери, на всички които съизживяват нашата радост, на всички, които ще съучастват с паричка в новата премяна на църквата (покривки за св. престол и за църковните аналои, свещенически одежди)!

Господ да ги възнагради стократно!

Текст: Българска православна църковна община „Св. Иван Рилски“, Виена Снимки: Марин Лазаров, Гергина Чобанова, Вирджиния Стоянова

Прикачени файлове

Коледно тържество [2.78MB]