03 юли 2022, неделя

3 Неделя след Петдесетница. Св. мчк Иакинт. Събор на св. Доростолски мъченици. Гл. 2, утр.ев. 3, ап. Рим. 5:1-10 (с. 85), лит. ев. Мт 6:22-33
church

КОМЮНИКЕ от годишната среща на Комитета на представителите на православните църкви към Европейския съюз (CROCEU)

| Автор: Българска Патриаршия

Представителите на православните църкви към Европейския съюз (CROCEU).

По любезната покана на Негово Светейшество Неофит, Митрополит Софийски и Патриарх Български в периода 5—7 октомври 2018 г. в България се проведе годишната среща на Комитета на представителите на православните църкви към Европейския съюз (CROCEU). Основната тема на срещата тази година бе „Фактори за задълбочаване на сближаването в европейското общество“.

Представителството на Европейската комисия в България бе домакин на проведения семинар—беседа, в който размислите си по темата изложиха представителите на Вселенската патриаршия, на Румънската патриаршия, на Българската патриаршия и на Кипърската църква. Към тях се присъединиха и учени, европейски служители и сътрудници на Българската православна църква.

Членовете на CROCEU наблегнаха на обстоятелството, че обществото, в което живеем, е все по-многообразно, като е налице нарастваща необходимост от задълбочено сближаване както на европейско и национално, така също и на регионално и местно равнище. Действително, етническите, културните и религиозните различия биха могли да породят страх от другия, в резултат на което да се създават прегради, стени и разделения. При тези обстоятелства е от съществено значение Църквите в Европа да култивират и поддържат диалог с други фактори в обществото, като, от една страна, разкриват важната роля на Християнството за създаването на Европа, а в последно време и на Европейския съюз, и същевременно, от друга страна, да предлагат цялостна стратегия за бъдещето на тази много сложна „конструкция“ с множество измерения.

По-конкретно, общественото сближаване в Европа следва да бъде насърчавано с всеобхватен комплекс от политически мерки с данъчен, бюджетен, социален и образователен характер, чиято крайна цел е постигане на общото благо. В центъра на всички тези политически мерки следва да бъде поставяно зачитането на вроденото достойнство и неповторимост на всяка човешка личност, което е основополагащ принцип на Християнството. Само с помощта на такъв подход може да се преобрази Европейският съюз, за да може той да не бъде само единен пазар, основан на изцяло икономически интереси, където целта е винаги постигането на по-голям икономически растеж, а по-скоро семейство от държави, като какъвто е замислен още от самото начало, което се основава на общи принципи и ценности и може да способства за процъфтяването и цялостното развитие на всяка нация, а всъщност и на всяка човешка личност.

В събота, 6 октомври, членовете на Комитета пътуваха до Стара Загора, където взеха участие в честването на 180-годишнината от рождението на митрополит Методий Кусев, първият наместник на тази досточтима митрополитска катедра.

Кулминацията на програмата бе на 7 октомври, когато в катедралния храм на Стара Загора членовете на Комитета съслужиха при отслужването на Божествена света литургия, предстоявана от Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан, в присъствието на Негово Светейшество Патриарх Неофит. След Светата литургия членовете на CROCEU се срещнаха с него и изказаха благодарности на Патриарха и на Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний за гостоприемството. Негово Светейшество увери членовете на Комитета за молитвената му подкрепа и им пожела крепкост и сили.