28 февруари 2024, сряда

Преп. Василий Изповедник. Св. мчца Кирана Солунска (Блажи се)
church

Концерт на букурещкия професионален църковен хор „Nihil sine Deo” в гр. Русе

| Автор: Русенска митрополия

Концерт на букурещкия хор 'Нищо без Бог' в гр. Русе

На Гергьовден, празник на гр. Русе, от 16,00 ч. в катедралния храм „Света Троица” букурещкият църковен хор „Nihil sine Deo” („Нищо без Бог”) с диригент г-н Емил Матей изнесе вдъхновителен концерт от църковни песнопения. Катедралният храм беше преизпълнен с ценители на църковната музика, която въздига човешката душа към Бога.

В началото на концерта представителят на Българската православна църква в Букурещ, ставрофорен иконом Петър Тотев, представи на русенци хор „Nihil sine Deo”. Хорът е основан на 27 януари 2008 г. от семейство Роксана и Думитру Чукля-Джеорджеску и е част от фондация „Кавалерии Дачией”. Членовете на хора са професионалисти, завършили Музикалната консерватория и Православния богословски факултет в Букурещ. Певците са изтъкнати оперни изпълнители, известни в Румъния и извън нейните граници. Целта на хора е участието в св. Литургия и насърчаване развитието на млади изпълнители. В състава на хора е и българката Анелия Видинова от Видин. Всички млади изпълнители са обезпечени от сем. Чукля-Джеорджеску и притежават трудови книжки за своята музикална дейност.

Букурещкият хор „Нищо без Бог” изпълни следните песнопения:

1. "Концерт", Музическу

2. "Достойно ест", С. Рахманинов

3. "Към Тебе, Господи" (Пс. 140), Раду Замфиреску

4. "Хвалете Господа", Франциск Хубик

5. "Помилуй ме, Боже", Георге Куку

6. "С нас е Бог", Николае Лунгу

7. "Хвалите имя Господне", С. Рахманинов

8. "Христос воскресе", Добри Христов

Професионалният църковен хор „Нищо без Бог” в продължение на две години пееше в бившия български православен храм „Св. пророк Илия” в румънската столица. Българската църковна община в Букурещ имаше голямата радост и чест да се наслаждава на професионалните им изпълнения. За голяма изненада и възторг на вярващите хористите успяха за кратко време да научат св. Литургия на църковнославянски език, което доказва техния професионализъм.

От опит ни е известно, че способността да затрогнеш душите на вярващите посредством изпълняването на църковни песнопения, не се дължи единствено на майсторското разчитане на нотни партитури. За да се възвисят душите на вярващите посредством църковни песнопения, е необходимо съпреживяване на изпълняваните църковни творби. Църковното песнопение е молитва. Тя трябва да мине първо през сърцето и след това да придобие външен израз чрез гласа.

Посредством молитвените изпълнения на хор „Нищо без Бог” всички ние, вярващите, се убедихме в професионализма и молитвеността на изпълнителите. За нас беше истинско духовно тържество тяхното участие в празника на гр. Русе.

След концерта последва бис. Митрополит Неофит благодари всесърдечно на младите изпълнители. Диригентът и солистите получиха компактдиск с песнопения, изпълнени от Негово Високопреосвещенство.

Духовното тържеството завърши с прием в салона на св. Русенска митрополия.

Текст, снимки и видео: дякон Кирил Синев