28 февруари 2024, сряда

Преп. Василий Изповедник. Св. мчца Кирана Солунска (Блажи се)
church

Концерт по случай Деня на народните будители в Русе

| Автор: Русенска митрополия

Камерен ансамбъл 'Св. Йоан Златоуст'

На 1 ноември, Деня на народните будители, след отслужването на св. Литургия в катедралния храм „Света Троица” в Русе женският камерен хор „Св. Йоан Златоуст” при старинен храм „Св. Успение Богородично”, гр. Варна, изнесе концерт. Диригент на камерния ансамбъл е Евгения Григорова.

В програмата бяха включени песнопения на църковнославянски език от български и руски композитори.

Солисти бяха Жасмина Богословова, Сълзица Николова и Даниела Христова.

Камерният хор гостува в нашия град и е воден от свещеник д-р Теодор Стойчев, който е русенец, а в момента е председател на храм „Св. Успение Богородично”, гр. Варна. Свещеник Теодор наскоро защити докторска дисертация на тема „Значението на кръста Христов в посланието на св. апостол Павел до Галатяни”. Използваме случая, за да го поздравим за успешната защита.

Катедралният храм в Русе беше изпълнен с много вярващи, които се насладиха на вдъхновените изпълнения на варненския хор. На всички им направи впечатление не само големият професионализъм на изпълнителите, но и подчертаната молитвеност, която извисява душата към Твореца.

Председателят на катедралата „Света Троица” - ик. Илиян Илиев, раздаде на всички певици летопис с историята на най-стария храм в гр. Русе, построен през 1632 г.

Дай, Боже, повече църковни хорове в страната умело да съчетават професионализъм и молитвеност, с които да създават истинско молитвено настроение в душите на вярващите.

Текст: дякон Кирил Синев Озвучаване: Боряна Николова