19 април 2024, петък

Преп. Йоан Ветхопещерник (Прежд. лит.) (вечерта – Малко повечерие с целия Богородичен канон и акатист) (Тип. с. 439)
church

Концерт в Банкя за даровити деца

| Автор: Софийска митрополия

Концерт в Банкя за даровити деца

В неделния ден, след св. Василиева литургия в храм „Св. Кирик и Юлита” в гр. Банкя се състоя благотворителен концерт за набиране на средства, които да подпомогнат талантливи деца от града. Той се организира от кметството, съвместно с църковното настоятелство на храма с председател протойерей Василий Топузлиев, счетоводна къща и галерия "Тандра". Идеята на организаторите е да бъдат насърчени, окуражени и забелязани даровитите деца на Банкя, които със своя талант ще представят града не само като курорт, но и като място, откъдето произлизат таланти.

Концертът бе с участието на възпитаници на Националното музикално училище „Любомир Пипков”- лауреати на различни музикални конкурси. Едно от децата, което инициаторите искат да подпомогнат, е Александър, който миналата година, с нарисуваната от него икона, спечели Националния конкурс "Бог е Любов". Конкурсът „Бог е Любов" е създаден от Министерството на образованието и Регионалния инспекторат по образование и се провежда всяка година. Победителите се обявяват на организирано тържество, което миналата година бе проведено в гр. Пловдив, а домакин на събитието бе Пловдивската св. митрополия. Събраните средства от концерта в храм "Св. Кирик и Юлита" ще бъдат връчени на децата следващата седмица на специално подготвено за целта тържество.

На концертната изява кметът на града г-н Марков поздрави изпълнителите, благодари на гражданите, отзовали се на поканата и пожела на младите таланти да се трудят все така усърдно за постигане на нови творчески успехи.

Църковното настоятелство при храм „Св. Кирик и Юлита” в гр. Банкя заедно с кметството предвижда да организира подобен концерт и следващия месец. Той ще бъде за събиране на средства, необходими за почистване на стенописите в корабната част на църквата. Организаторите се надяват в тяхната инициатива да се включат не само енориаши, но и християни от София, които почитат св. мчк Кирик и неговата майка св. Юлита.

Текст: Весела Игнатова Снимки: презв. Наталия Топузлиева