23 февруари 2024, петък

Св. свщмчк Поликарп, еп. Смирненски. Преп. Александър, първоначалник на обителта на незаспиващите
church

Лекция на проф. Казимир Попконстантинов за откриването на мощите на св. Йоан Предтеча се проведе в Русе

| Автор: Русенска митрополия

Лекция на проф. Казимир Попконстантинов за откриването на мощите на св. Йоан Предтеча се проведе в Русе

На 24 март 2011 г. в Регионалния исторически музей в град Русе се проведе лекция на проф. Казимир Попконстантинов относно археологическите разкопки на остров Св. Иван до Созопол и откриването на мощите на св. Йоан Предтеча.

На лекцията присъства Негово Високопреосвещенство Русенският митрополит Неофит (който е и съученик на професора от семинарията), свещеници и служители от Русенска епархия, студенти по богословие, история и археология, както и много граждани.

В интересен разказ, придружен с многоброен снимков материал, оформен в детайлна мултимедийна презентация, бяха изложени всички факти по разкопките и откриването на мощите на св. Йоан. Представени бяха убедителни епиграфски и археологически доказателства за това, че намерените св. мощи са именно на св. Йоан Предтеча. Представена беше интересната история на донасянето на мощите от Константинопол до острова и вграждането им под престола на стария манастирски храм през V век, който бил разрушен заедно с манастира вероятно при аварските нашествия. Вероятно след нашествията манастирът бил възстановен от монаси, които намерили мощите под останките от престола на стария храм и ги пренесли под престола на новия храм, който те построили. Така те останали неотваряни, запазени в специален реликвариум, в течение на 1500 години.

С Божията помощ, мощите бяха открити при археологическите разкопки през 2010 г. в основата на престола на новия манастирски храм от проф. Попконстантинов. Същата година реликвариумът с мощите беше отворен публично в присъствието на Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Йоаникий, свещеници, журналисти, представители на местната и държавна власт.

Понастоящем мощите се намират в древния град Созопол, където поклонниците могат да им се поклонят и да получат благословение.

По молитвите на светия пророк Йоан Предтеча, Господи Иисусе Христе, Боже наш, помилуй нас!

Текст и снимки: Милен Бакалов