29 ноември 2023, сряда

Св. мчк Парамон и 370 мъченици. Св. мчк Филумен. Преп. Акакий Синайски
church

Лекция на проф. Мандзаридис в Софийска митрополия

| Автор: Софийска митрополия

представяне на проф.Мандзаридис

Вечерта на 20 октомври в салона на Софийската св. Митрополия, след топло посрещане в кабинeта на Негово Преосвещенство Знеполски епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит, се проведе лекция на солунския професор по нравствено богословие - проф. Георгиос И. Мандзаридис на тема „Спомени за стареца Софроний”.

Това е първата среща на българските християни със съвременното гръцко нравствено богословие. Проф. Мандзаридис е за втори път в България (за първи път е бил в странатa ни като студент, през 60 години на миналия век) и гостува по покана на Православния богословски факултет към Великотърновския университет и с финансовата подкрепа на фондация „Покров”. Превод на лекциите на проф. Мандзаридис при посещението му в София прави г-жа Анула Христова, която е завършила петгодишна специализация в БФ на Солунския държавен университет ”Аристотел” в областта на нравственото богословие под научното ръководство на проф. Георгиос Мандзаридис и в момента работи като редактор „История, документи на БПЦ и богословие” към официалния сайт на БПЦ и в Синодално издателство.

Професорът в своята лекция обърна внимание на няколко сериозни момента в живота на стареца Софроний. Той го представи като една високоизвисена духовна личност с дълбоко уважение към църковната йерархия; като една всемирна личност, която стои над всякакви национални разделения. Въплъщение на това е и неговият манастир, в който има представители от най-различни нации.

Професорът разказа също свои спомени от срещите си със стареца и така разкри някои негови личностни характеристики, като личното му обаяние и способност в общуването да се отдръпва пред присъствието на другия, за да се прояви волята на събеседника и неговата свобода.

Проф. Мандзаридис обърна внимание и на неговата особеност като духовен старец. Тази своя мисия о. Софроний изпълнява не ръководейки, а съпътствайки духовното си чадо.

Накрая бяха зададени въпроси към професора и един от тях звучеше така: какъв е възгледът на стареца Софроний за сближаването между Православната църква и римокатолиците? Професорът като поясни, че старецът Софроний, а и самият той нарича римокатолиците не църква, а само римокатолици, каза, че човек може да общува с другите на основата на любовта, защото всепобеждаващата любов е тази, която включва и любов към враговете. А в нея влизат и тези, които изповядват други вери и религии, но това в никакъв случай не означава отстъпление от собственото „Верую”; че всички православни с радост биха ги приели, ако прегърнат православното учение и догмати, защото учението е в пряка връзка с живота.

Срещата завърши с представяне на новата, преведена на български език книга на стареца Софроний - "Раждане за непоклатимото царство”.

Озвучаване: Владислав Трифонов

Прикачени файлове

Лекция на проф. Мандзаридис [2.82MB]